Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olasz, magyar és szlovén katonák közös hadgyakorlata

Szöveg: Tabiné Darabos Anna százados |  2008. június 12. 14:19

„Egy nemzet sok jót tud tenni, de több nemzet együtt, még nagyszerűbb dolgokat tud véghezvinni.” Ezekkel a szavakkal kezdte beszédét Paolo Serra dandártábornok, az Multinational Land Force bázisalakulata, a „Julia” Dandár parancsnoka, az Olaszországban elkezdődött gyakorlat megnyitó ünnepségen.

2008 június 02-28 között kerül megrendezésre a „Clever Ferret 2008" elnevezésű harcászati és törzsvezetési gyakorlat Olaszország Gemona del Friuli tartományában, melynek tárgya a Multinational Land Force (MLF) által végrehajtandó katonai műveletek tervezése, végrehajtása, és vezetése a válságreagáló műveletek során.

A gyakorlat célja, az MLF Egyetértési Megállapodásában meghatározott éves ellenőrzés és értékelés végrehajtása, valamint az MLF törzs Afganisztánban, 2008. októberétől vállalt missziójában résztvevő állomány célfelkészítése.

1595877328
A Goi Pantanali laktanya alakulóterén felsorakozott olasz-, szlovén-, és magyar katonák alkotta alakzat igazán színpompás látványt nyújtott. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 38 fős állományán kívül, a MH Civil Katonai Együttműködési és Lélektani Központból 3 fő, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságtól 1 fő vesz részt a gyakorlaton.

Ezzel egy időben megkezdte felkészülését az a 3 magyar törzstiszt és tiszthelyettes, akik az MLF törzs tagjaként, ősztől fél évig Afganisztánban, azt követően pedig Udinében teljesítenek szolgálatot. A magyar modul hamarosan kiegészül az MH ÖHP 5 fős állományával, akik a többnemzeti értékelő csoport tagjaként végrehajtják a törzs és kijelölt alegységei CREVAL rendszer szerinti ellenőrzését.

A megnyitón ünnepélyes keretek között a résztvevő országok himnuszai hangjára felhúzták a nemzeti lobogókat. A magyar zászlót Szűcs Attila törzszászlós vonta fel, aki az MLF udinei parancsnokságán beosztott tiszthelyettesi beosztásban szolgált az elmúlt négy évben, és hamarosan hazatér Magyarországra.

A „Clever Ferret 2008" gyakorlat eseményeiről a későbbiekben szóbeli és képes beszámolót adunk.