Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olimpikon cselgáncsozó tartott közelharc felkészítést Szolnokon

Szöveg: MH TTP | Fotó: Takács Dániel zászlós |  2020. augusztus 27. 7:27

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis laktanyájában tartott közelharc felkészítést a területvédelmi tartalékos katonák számára Baczkó Bernadett tartalékos százados, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság (MH TTP) Honvédelmi Felkészítő Főnökségének tisztje.

20200826-kozelharc  (1)

A Magyar Honvédség megújulásában kiemelkedő szerepet kap az Önkéntes Tartalékos Rendszer fejlesztése. A 2017-ben indult önkéntes területvédelmi tartalékos (ÖTT) komponens célja, hogy a Magyar Honvédségnek mindig legyen kiképzett tartaléka, ne legyen olyan járás, amely nem rendelkezik tartalékos katonával, bizonyos létszámú kiképzett katonai erővel. Az idei évben, a koronavírus okozta veszélyhelyzetben a Magyar Honvédség a speciális önkéntes területvédelmi tartalékos (SÖTT) katonák felkészítésével kíván segítséget nyújtani a magyar munkahelyek megőrzéséhez a kormány gazdaságvédelmi akciótervének részeként.

Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 68. Területvédelmi Zászlóalja augusztus 4-29. között diákok részére tartja meg a 10 modulos alapfelkészítést. Ennek része a közelharc kiképzés, amit a zászlóalj azzal szeretett volna még hitelesebbé és hasznosabbá tenni, hogy egy kiváló sportolót kér fel instruktornak. Baczkó Bernadett tartalékos százados,olimpiai hetedik helyezett, világbajnoki bronzérmes dzsúdós, 2007-ben Az év magyar cselgáncsozója címet is elnyerte és 2019 óta a Magyar Honvédség kötelékében szolgál, ahol honvédelmi neveléssel és felkészítéssel foglalkozik.

20200826-kozelharc  (2)

Baczkó Bernadett elmondása alapján a közelharc kiképzésen a jó alapokból építkezve lehet fokozatosan és biztonságosan elsajátítani a technikákat, könnyebb és nehezebb „fogásokat”, majd ehhez hozzátenni a különböző eszközöket. Az első foglalkozáson az alapokra helyezték a hangsúlyt, a mindenki számára ismert mozdulatok után speciális sportági gyakorlatokkal melegítettek be a résztvevők. Az első részben különböző irányú eséseket tanultak a résztvevők, amire a későbbiekben mind a gyakorlások során, mind a hétköznapi életben támaszkodhatnak. A második részben szintén speciális bemelegítés, majd rövid ismétlés és gurulások tanulása következett. Ezután alap ütések és rúgások, valamint ezek kombinációi voltak a palettán, amelyek gyakorlása különböző küzdőgyakorlatokkal valósult meg.

A megszokottól eltérő, nem hétköznapi mozgások tanulása kezdetben sokszor nem könnyű, a közelharc gyakorlatoknál pedig a társsal való kontakt is plusz impulzust jelent, ha valaki még nem találkozott ilyen jellegű mozgással korábban. Az oktatást a zászlóalj közelharc kiképzői is segítették. Baczkó százados szerint a több mint 40 ÖTT-s és SÖTT-ös katonákból álló csapat rendkívül motivált volt, a feladatokat fegyelmezetten, összeszedetten hajtották végre, a küzdőgyakorlatok során nagyon aktívak voltak.

20200826-kozelharc  (3)
20200826-kozelharc  (4)