Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olimpikonok és tartalékosok

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Schöff Gergely |  2024. szeptember 17. 19:48

Helebrandt Máté gyalogló olimpikon és Bárdosi Sándor olimpiai ezüstérmes birkózó is tartalékos szerződést kötöttek a Bálna Honvédelmi Központban, szeptember 17-én. Hazafias, tettre kész fiatalokra mindig szükség van a Magyar Honvédség tartalékos területvédelmi rendszerében – hangsúlyozták a sportolók.

Dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára elmondta: a hadsereg modernizációjában kiemelt szerepe van a területvédelmi tartalékos rendszer fejlődésének, amelyben a sportolók elköteleződése is fontos szerepet játszik. „Az orosz-ukrán konfliktus világosan megmutatta, hogy tartalékos erők nélkül nincs korszerű hadsereg. A tartalékos katonák nélkülözhetetlenek a vészhelyzetek és a mindennapi feladatok ellátásában egyaránt. A területvédelmi tartalékos erők feladatai közé tartozik a hátország védelme, a honvédelmi nevelés, és békeidőben olyan kulcsfontosságú feladatok támogatása, mint az árvíz- és határvédelem” – utalt többek között az aktuális vészhelyzetre is az államtitkár. Elhangzott: jelenleg 1400 katona teljesít szolgálatot a Duna mentén az árvízi védekezés során, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest vármegyékben. A honvédek éjjel-nappal dolgoznak azon, hogy megóvják a magyar emberek otthonait.

20240917_Balna_tartalekos_alairas_Bardosi_Helebrandt_SG_013

„Ez a feladat az Önök elkötelezettsége és segítsége nélkül nem lenne lehetséges. Külön köszönet illeti azokat a tartalékosokat, akik a ’Szeretem, Megvédem!’ kampány hatására döntöttek úgy, hogy polgári hivatásuk vagy tanulmányaik mellett vállalják hazájuk szolgálatát. A területvédelmi erők szíve és motorja maga a tartalékos katona, aki motivált, szereti a hazáját és kiválóan ismeri azt az országrészt, ahol él és szolgál” – tette hozzá Czermann János.

Takács Attila altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese elmondta: „szeretnénk a Magyar Honvédség kapuját minél szélesebbre tárni, és megmutatni Magyarország állampolgárainak, hogy mit csinálnak a katonák, hogyan védik meg az országot, és hogyan alakítunk ki új képességeket. Minden egyes kiképzett tartalékos katona erősíti az ország immunrendszerét, hiszen egy válsághelyzetben, vagy veszély esetén sokkal hatékonyabban és sokkal szervezettebben tudunk reagálni általuk.”

Mint közismert, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség 2024. június 17-én országos területvédelmi tartalékos toborzó kampányt indított, amelynek célja, hogy minél többen megismerhessék a haderő által kínált területvédelmi tartalékos szolgálat adta lehetőségeket.