Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oltóbusz: kétfajta vakcina közül is választhattak az oltásra érkezők

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző felvételei |  2021. június 19. 21:14

Hétvégén is folyamatosan dolgoznak a Magyar Honvédség speciális oltóbuszai. Június 19-én, szombaton Tolna megyében Dunaföldvárra és Tolnára települtek ki a mobil oltóállomások, vasárnap pedig a Nógrád megyei Nőtincsen fogadják majd a COVID-19 elleni vakcina felvételére jelentkezőket.

oltóbusz_06.19 (4)

Magyarországon eddig közel öt és félmillióan regisztráltak a koronavírus elleni oltásra, 92 százalékuk pedig már fel is vette a vakcinát. Ennek köszönhetően az átoltottság tekintetében másfél, kéthónapnyi előnyt értünk el az Európai Unió többi országával szemben - az oltóanyagfajtákból is hazánkban van a legnagyobb a kínálat. Ez pedig hatalmas eredmény, a szakemberek jelenlegi ismeretei alapján ugyanis azok, akik felvették az oltást, az eddig ismert valamennyi vírusvariánssal szemben is védettek.

Belátható időn belül azonban a vírus nem fog eltűnni, a delta variánsa pedig kimondottan komoly veszélyt jelenthet az oltatlanokra és a környezetükre. Ez a mutáns ugyanis egy erősebb náthához hasonló tüneteket okoz, amit az érintettek többsége nem feltétlenül vesz komolyan, aminek következtében viszont potenciális fertőzőkké válhatnak. Erről viszont egyre nehezebb meggyőzni azokat, akik eddig nem vették fel az oltást. Közülük valószínűleg sokan vannak, akik talán túlzottan bonyolultnak találták a hagyományos regisztrációt, esetleg nem akartak heteket várakozni, hogy fogadni tudja őket a háziorvosuk. A Magyar Honvédség speciális oltóbuszai - többek között - az ő részükre is felkínálják a védettséget azáltal, hogy „házuk küszöbéig” viszik a vakcinát. Saját aggregátoraikkal ezek a mobil oltópontok ráadásul olyan helyeken is üzemeltethetők, ahol nem tudnak közvetlenül csatlakozni az elektromos hálózathoz. A fertőtlenítésük pedig a teljes automata, úgynevezett permetbefúvásos rendszerrel történik.

A honvédség mobil oltóállomásainak egyike június 19-én a Tolna megyei Tolnára települt. Az oltásra jelentkezők itt a regisztráció, az adategyeztetés, valamint az esetleges mellékhatásokról és kockázatokról elhangzott tájékoztatók után választhattak a Pfizer, vagy az egydózisú Janssen vakcina felvétele közt.

oltóbusz_06.19 (1)

Szabó Réka, a MH Egészségügyi Központban sebészszakorvos-jelöltként dolgozó doktornő elmondta: Tolna városában szombatig előzetesen százötvenen regisztráltak, de a reggel 8 órára megjelentek számából azt is elképzelhetőnek tartja, hogy itt is utánrendelést kell majd leadnia a vakcinákból, mint előző nap a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Fáj községben. A települések lakói ugyanis kimondottan örülnek a „házhoz hozott” vakcináknak, az oltóbuszok jelenlétének a híre pedig órák alatt elterjed egy-egy településen. Fájban például közel negyvenen, az oltást már felvett, hazafelé tartó ismerőseiktől értesültek a lehetőségről - pár órán belül aztán már ők is sorban álltak a regisztrációt intéző kolléganői asztalánál.

Szabó doktornő - akinek a Pfizer és a Janssen vakcinára tekintettel a munkáját két asszisztens segítette - az oltásra jelentkező kismamákra kiemelt figyelmet fordított. Megkérdezte tőlük például, hogy miért tartják szükségesnek az oltás felvételét, a terhesség melyik harmadában vannak, várhatóan mikor fognak szülni, a jelentkezése előtt konzultáltak-e a nőgyógyászukkal. A fentiek alapján pedig egyénre szabva döntött arról, hogy azoknak a kismamáknak, akik megítélése szerint beolthatók, melyik vakcinát javasolja. Az oltás bármely komponensére allergiásoknak, az akkut-, és az immunrendszert gyengítő betegségben szenvedőknek viszont tudomásul kellett venniük, hogy a honvédség mobil oltópontján nem vehetnek fel vakcinát.

oltóbusz_06.19 (7)

Az oltás lehetőségének időpontjáról és helyszínéről Tolna és a környező települések lakói az önkormányzat honlapjáról, különböző internetes oldalakról, szórólapokból és a háziorvosaiktól értesültek. A megjelentek pedig egybehangzóan állították, hogy a hétvégi időpont kimondottan kedvező a részükre, mert szabadnapjukon vehetik fel az oltást. A munkaadók ugyanis egyre erőteljesebben ösztönzik a dolgozóikat a védettségi igazolvány megszerzésére: Tolna megyében például egyes foglalkoztatók plusz egy nap szabadságot is felajánlottak az átoltottak részére.

Vasadiné Fehér Krisztina boldog kismamaként érkezett a járási hivatal épületében kialakított oltópontra. Egy hónapja ugyanis megszületett 3 éves kislányuknak az öccse, Zente. A gyerekeknek pedig egészséges családban kell felnőniük, ugyanakkor az oltás felvételével a rokonok, a barátok vírus elleni védettségéhez is hozzá szeretne járulni. Később aztán azt is elárulta, hogy a lehetőségekhez képest nyáron viszonylag sok közösségi rendezvényen szeretnének részt venni, amihez viszont nélkülözhetetlen az oltási igazolvány.

oltóbusz_06.19 (5)

Keserű Zsolt is elsősorban a családja, a veseátültetett öccse egészségének védelmében jött el a honvédség mobil oltópontjára. Elmondása szerint eddig még sosem volt beteg, a háziorvosával csak a jogosítványa meghosszabbításakor szokott találkozni. A felesége viszont tanárnő, reményei szerint az ő diákjai részére is bizonyos védelmet jelent a beoltottsága. A tűszúrásoktól azonban ódzkodik, ezért az egydózisú Janssen vakcina felvételét választotta.

A 13 éves Bognár Nóra az édesapjával érkezett az oltópontra, a család idősebb tagjai szeretnék biztonságban tudni. Ráadásul már a nyári programjait is tervezi, azonban nagyon sok helyen a részvétel egyelőre oltási igazoláshoz kötött. Az osztályukból már néhányan regisztráltak a vakcina felvételére, azonban ő az első, aki sorra kerülhet. Rövid várakozás után azonban kiderült, hogy az ősztől már nyolcadikos kislány előtt legalább még egy félórás autóút áll. Az életkorára tekintettel ugyanis ma csak a szekszárdi kórházban kaphatja meg az oltást.

Tolnán, Szabó doktornő és kollégái munkáját, az oltások felvételének folyamatát dr. Lehőcz Regina, a Tolna Megyei Kormányhivatal főigazgatója és Gergely József a Tolnai Járási Hivatal vezetője személyesen is figyelemmel kísérték.

Kapcsolódó cikkek