Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merénylet Kunduzban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. december 23. 16:00

Öngyilkos merényletet követtek el az észak-afganisztáni Kunduz városban csütörtökön, s ennek következtében egy rendőr életét vesztette, öt polgári személy pedig megsebesült – közölték a helyi hatóságok.

A merénylő a város központjában egy ellenőrző ponton akart áthaladni. A testére erősített robbanószerkezetet akkor hozta működésbe, amikor a rendőr megpróbálta feltartóztatni. Négy napon belül ez volt a második ilyen merénylet Kunduzban. Vasárnap négy merénylő támadta meg az afgán hadsereg egyik kunduzi kiképzőtáborát. Két támadó felrobbantotta magát, a másik két támadónak viszont sikerült bejutnia a létesítménybe.

A felkelők az éjszaka beálltáig vívtak tűzharcot a afgán katonákkal és rendőrökkel, valamint az őket kísérő, a NATO kötelékében szolgáló német katonákkal, mielőtt végeztek velük. Összesen nyolc afgán katona, illetve rendőr életét követelte ez a támadás.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a tálibok az utóbbi időben egyre aktívabbá válnak az északi országrészben, holott korábban délen voltak inkább tevékenyek. Staffan de Mistura, az ENSZ afganisztáni missziójának vezetője szerdán arra figyelmeztetett, hogy a tálibok újabb „látványos akciókra" készülnek Afganisztánban.