Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merényletekre buzdít a radikális milícia

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. szeptember 21. 7:03

További öngyilkos merényletek elkövetésére biztatta a szomáliaiakat egy iszlám radikális szervezet vezetője azután, hogy a Sebab lázadó milícia a minap merényletben megölte az Afrikai Unió 17 békefenntartó katonáját. A Sebab fanatikus vallási nézeteit elutasítja a legtöbb szomáliai, aki hagyományosan mérsékelt muzulmán.

“Az afrikai katonák azért jöttek Szomáliába, hogy ellenségeinknek (az átmeneti kormánynak) segítsenek. Gyilkoljátok őket minden lehetséges módon, akár életetek feláldozásával is" – mondta Haszan Dahír Avejsz sejk, az Iszlám Bíróságok Szövetsége lázadószervezet vezetője a ramadán böjti hónap végét jelentő íd al-fitr ünnep alkalmából tartott imán egy kisvárosban, Mogadishu közelében.

A csütörtöki mogadishui merényletben két autót robbantottak fel, és a katonákon kívül öt polgári személy halálát okozták.
A Sebab milícia szerdán bosszút esküdött, mert egy amerikai kommandós akció végzett egyik vezetőjükkel, egy körözött terroristával.

A milícia szóvivője egy mogadishui mecsetben Korán-iskolások előtt óva intette a szomáliai iskolákat attól, hogy ENSZ- vagy egyéb segélyszervezetek által adott tankönyvekből tanítsanak, mert a Sebab szerint ezek nem felelnek meg az iszlám tanításának. “Felszólítok minden szomáliai szülőt, hogy ne járassa olyan iskolába a gyerekét, amelyben valamely ENSZ-szervezet támogatta tanterv szerint oktatnak" – mondta a szóvivő.

A Sebab fanatikus vallási nézeteit elutasítja a legtöbb szomáliai, aki hagyományosan mérsékelt muzulmán. A lakosság egy kisebb része azonban támogatja a milíciát, mert az általa uralt országrészekben sikerült viszonylagos stabilitást és joguralmat teremtenie.

Szomáliában Mohammed Sziad Barre diktátor hatalmának 1991-es megdöntése óta nincs hatékony központi kormány, és az azóta tartó polgárháborúnak több tízezer halálos áldozata van, illetve több millió ember menekült el otthonából.