Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merénylők támadták meg egy afgán kormányzó hivatalát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 15. 12:19

Öngyilkos merénylők támadták meg augusztus 14-én, vasárnap az afganisztáni Parvan tartomány kormányzójának hivatalát. A helyi idő szerint délelőtt 11 órakor kezdődött támadásban 19-en haltak meg, harmincheten megsebesültek, többségükben polgári személyek. A halottak közül 14 civil és öt rendőr volt, a sebesültek között pedig 33 civil és 4 rendőr van. A civil áldozatok között úgy a kormányzói hivatal alkalmazottai, mint ügyes-bajos dolgaikat intéző emberek is voltak.

Csarikar, az Afganisztán középső részén fekvő Parvan tartomány székhelye Kabultól 50 kilométerre északra fekszik.

Abdul Basír Szalangi kormányzó a Tolo afgán hírtelevíziónak elmondta, hogy a hivatal bejáratánál az egyik merénylő felrobbantotta magát, és ezt követően robbanóövet is viselő öt fegyveres hatolt be az épületbe, ahol a kormányzó, a helyettese, az afgán hírszerző ügynökség (NSD) helyi vezetői, a parvani rendőrfőnök és amerikai tanácsadók éppen tanácskozást tartottak.

A támadók tűzharcba bocsátkoztak a biztonsági erőkkel, s ennek során mind az öten életüket vesztették.

A főépületben, a kormányzó irodájától 15 méterre három robbanás történt. Azt nem tudni, hogy a támadók önmaguk hozták-e működésbe a testükre erősített robbanószerkezetet, vagy a golyózáporban érte találat a robbanóöveket – mondta el a parvani rendőrfőnök.

A parvani támadás elkövetését a tálib lázadók máris magukra vállalták, csakúgy, mint a június 21-én elkövetett merényletet. Akkor is egy öngyilkos merénylő repítette magát levegőbe a kormányzó hivatalánál, és két civilt rántott magával a halálba.

Az afgán lázadók támadások sorozatát hajtották végre az elmúlt egy évben kormányzati célpontok ellen.

Idén az erőszak tetőfokára hágott Afganisztánban: 2011 első felében rekordot döntött a polgári áldozatok és az elesett külföldi katonák száma azóta, hogy az Egyesült Államok által támogatott afgán erők 2001-ben megdöntötték a tálibok kormányát. 2011 első felében 390 külföldi katonát öltek meg, míg tavaly az egészben 711-et.

Mindazonáltal a költséges és rendkívül népszerűtlen háború legnagyobb vesztesei a civilek.

Az ENSZ adatai szerint 2011 első negyedévében több mint 1400 polgári személy életét követelte az erőszak, a halálesetek 80 százalékáért a lázadók a felelősek.