Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Mire a falevelelek lehullanak…”

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. augusztus 15. 11:16

Bár még csak augusztus közepe van, a Magyar Örökség Díjas HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) szeptemberi programjait már most bárki megismerheti. A tervezett eseményekről Jakusch Gabriella, az intézmény  múzeumpedagógiai osztályvezetője tájékoztatta a honvedelem.hu-t.

Szeptember 10-e után – a pontos időpont egyelőre még nem ismert – kerül sor a pákai erődpark megnyitására. Az új múzeumi kiállítóhely az 1950-es években épült egykori déli védelmi rendszer, a magyar Maginot-vonalnak is ismert erődrendszer feltárt és rendbe tett „darabja". A rendszer kiépítése akkori áron mintegy hétmilliárd forintot emésztett fel, feladata pedig a Jugoszlávia felől várt „imperialista támadás" kivédése lett volna. Zala megyében, Nagykanizsa és Lenti között az erdőkben, a szántóföldeken, és települések határában a mai napig láthatóak a főként betonból megépített géppuskafészkek, tankcsapdák, gyalogsági árkok és más erődelemek.

Szeptember 14–18. között tartják a fővárosban a már hagyományosnak számító Nemzeti Vágtát, amelyen a kiállítják a HM HIM által kiírt gyermekrajzpályázat legjobb alkotásait.

Szeptember 17–18-án rendezik meg hazánkban a kulturális örökség napjait. E rendezvény célja még 1984-ben fogalmazódott meg: hozzáférhetővé, ingyenesen megtekinthetővé tenni az emlékhelyeket és a műemlékeket a nyilvánosság számára. A szervezők idén is azt szeretnék, hogy a rendezvény egyfajta országos mozgósító akció legyen, amely a polgárokban erősíti a kulturális örökség megóvásának igényét. Természetesen ehhez a programhoz is csatlakozott a HM HIM is.

Szeptember 22-én nyílik a lengyelországi Przemyśl erődben a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiállítása. A Przemyśl Európa harmadik legnagyobb erődje Antwerpen és Verdun után. Mint ismert, az első világháború során a Przemyśl erőd védelménél sok magyar katona is elesett. Az erődért folytatott három véres ütközetnek több tízezer halottja és sebesültje volt.

Végezetül pedig már egy október eleji program: 3-án kerül sor a minden évben nagy érdeklődéssel kísért múzeumpedagógiai tanévnyitóra a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A rendezvényre idén is sok pedagógust, muzeológust várunk az ország minden tájáról.