Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Önkéntes alapon

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. augusztus 5. 12:12

A jövőben önkéntes alapon lehet jelentkezni az előmeneteli vizsgára, ráadásul a katona az internet segítségével otthon sajátíthatja el a szükséges tananyagot. Az új rendszerben fontos szerep jut a nemrég létrehozott Katonai Vizsgaközpontnak is. Az új szervezettől az előmeneteli vizsga objektívebbé válását várják el létrehozói.

1595939719
A Katonai Vizsgaközpontot 2011 novemberében, az új előmeneteli rendre vonatkozó koncepció elfogadásával egy időben hozták létre, feladatait a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánjának közvetlen alárendeltségében végzi. A szervezet vezetésével megbízott Scharek Ferenc nyugállományú ezredes elmondta: jelenleg a működési feltételek megteremtésén dolgoznak, 2013-tól viszont már várhatóan ők bonyolítják le az előmeneteli vizsgákat.

„Az előttünk álló feladatra történő felkészülés jegyében az idén mi értékeltük ki a tisztek előmeneteli vizsgáinak tesztjeit. A vizsgaközpont tevékenysége egyébként a tervek szerint nem csupán az előmeneteli vizsgákra korlátozódna: ez a szervezet hozzájárulhat az egyetemi tanulmányokat folytatók vizsgáztatásához, biztosítva annak technikai hátterét, továbbá a mi feladatunk lehet a honvédségnél kötelező éves oktatások (például munkavédelmi, ügyviteli), illetve az ehhez kapcsolódó vizsgák lebonyolítása is" – jegyzi meg Scharek Ferenc.

A kölni ILIAS

A Katonai Vizsgaközpont életre hívását az indokolta, hogy a jelenlegi – 10 éve érvényben lévő – előmeneteli vizsgarendszer nem eléggé hatékony. Elsősorban azért, mert sok esetben formális, s a teljesítményértékelés nem épült be megfelelően és hatékonyan az előmeneteli rendszerbe, vagyis nincs különösebb hatása az előmenetelre. Mindezeken túl ráadásul a vizsgaeredmények mérése sem elég objektív.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 10-én, pénteken megjelenő számában!)

Címkékvizsga