Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az irodavezető

Szöveg: Galambos Sándor |  2018. január 22. 6:56

Öt éve irányítja a toborzó- és érdekvédelmi munkát, a katonai igazgatási feladatok ellátását Magyarország legnagyobb megyéjében Durgó Tamás őrnagy.

1596043611

Túlzás nélkül állíthatjuk, szinte nincs is olyan városi rendezvény, falunap, állásbörze Bács-Kiskun megyében, amelyen nem lennének ott az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodájának munkatársai. Több mint kétszáz különböző rendezvényen vettek részt az elmúlt öt évben. Rendszeresen látogatják a munkaügyi kirendeltségeket, a kecskeméti és a bajai főiskolai karokat, toboroznak a gólyatáborokban, évente általában húsz iskolában tartanak pályaorientációs órákat a tanulóknak és szüleiknek, évről évre megrendezik az országos haditornaverseny megyei döntőit, a hagyományos nemzetközi hadikultúra és military fesztivált pedig nélkülük talán már meg sem tartanák. Gáldonyi Sándor százados koordinálásával pedig aktív szerepet vállalnak a katonahősök emlékének ápolásában is, a megye három városának négy középiskolája vesz részt a hadisír-gondozási programban. A kecskeméti Széchenyi István Szakközépiskola és a Kodály Zoltán Gimnázium, a kunszentmiklósi Virágh Gedeon Szakközépiskola, valamint a bajai Jelky András Szakgimnázium tanulói közül vállalták többen, hogy a közösségi szolgálatot a két világháborúban elesett katonák emlékeit ápolva teljesítik.

1596043612

– Közvetlen elöljáróinktól, Szűcs Imre ezredestől és Vitár Zsolt alezredestől a munkánkhoz minden támogatást megkapunk, de az általuk támasztott szerteágazó követelményrendszernek csak szakmailag kiválóan felkészült, több évtizedes tapasztalattal rendelkező kollégáim segítségével, valamint megértő, támogató családi háttér birtokában lehet eredményesen megfelelni. A toborzás szempontjából jelentős rendezvényeket ugyanis általában hétvégeken tartják, de az érdekvédelmi körünkbe tartozókkal, az intézmények többségével is csak munkaidő után tudjuk tartani a kapcsolatot – mondta a jubiláló irodavezető.

Durgó őrnagy és kollégái toborzómunkájának eredményeként Bács-Kiskunból egyre többen választják a katonai életpályát, öt év alatt közel hatezer-ötszáz érdeklődő kereste fel az irodát.

– A legtöbb fiatal konkrét, célratörő kérdésekkel érkezik. A nyolcadikosok általában ahhoz kérnek tanácsot, hogy milyen középiskolában érdemes továbbtanulniuk, ha katonák szeretnének lenni. A végzős középiskolásokat és a már korábban érettségizetteket pedig főleg az MH Altiszti Akadémia és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának felvételi követelményei, illetve a szerződéses szolgálat feltételei érdeklik – összegezte tapasztalatait az őrnagy.

1596043612

Két évvel ezelőtt a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum tanulói egyszerre több mit harmincan jelentkeztek önkéntes műveleti tartalékosnak – azóta közülük többen már szerződéses katonaként szolgálnak. Valamennyien Vezdán Csaba és Bátory Gábor tanítványai voltak. Ez idő tájt pedig ugyanebből az intézményből ötvenhét diák és nyolc pedagógus szeretne tagja lenni a kiskunhalasi járás önkéntes területvédelmi tartalékos századnak.

– Jelenleg a középiskolás diákok és az egyetemi hallgatók körében tekintjük kiemelt feladatunknak a katonai pálya és az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálat népszerűsítését. Kiváló együttműködést sikerült ezen a területen kialakítanunk Nagy Viktor alezredessel, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság megyei előkészítő részlegének vezetőjével, illetve munkatársaival – jegyezte meg az irodavezető.

1596043612

Kapcsolattartás intézményekkel, vállalatokkal, nyugállományú katonákkal, katonai igazgatási és kegyeleti feladatok irányítása – sokirányú elvárásnak kell megfelelnie egy irodavezetőnek. Durgó őrnagy azonban munkája mellett lakóhelye közösségi életében is jelentős szerepet vállal: kuratóriumi tagja a Szentkirályért Közalapítványnak, valamint egyik alapítója és elnöke a Szentkirályi Motoros Clubnak.


* * *

Durgó őrnagy jelenleg az ELTE pedagógiai kar emberi erőforrás tanácsadói szakának végzős hallgatója. Szakdolgozatának témája: a Magyar Honvédség a munkaerőpiacon, a katonai felnőttoktatás. Felesége óvodapedagógus; több, a gyermekek fejlesztésével, a tehetségápolással kapcsolatos könyv társszerzője. Lánya, Nikolett a Szegedi Tudományegyetem elsőéves hallgatója – egy éve önkéntes műveleti tartalékos. Bence fia most végzi az általános iskolát, a Hódmezővásárhelyen szervezett nyári honvédelmi tábor végén bejelentette: lehet, hogy ő is a katonai pályát választja majd.

1596043612
* * *

A Bács-Kiskun megyei iroda munkatársai közül az érdekvédelem területén Parádi Gyöngyi főtörzsőrmester, Király Endréné, Szűcsné Hatvani Klaudia és Bárány Sándor közalkalmazottak dolgoznak, a katonai toborzás pedig elsősorban Bezerédi László törzszászlós és Kollár Ernő zászlós feladatköre. A hadisírgondozást és a fiatalok honvédelmi nevelését az irodavezető-helyettes, Gáldonyi Sándor százados koordinálja.

Fotó: a szerző felvételei


Forrás: Magyar Honvéd 2017. december