Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Önmagukért és egymásért futottak

Tízezrek mérték össze erőnlétüket a NATO Futáson és a Kegyeleti Váltófutáson

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Pintér Ákos |  2024. szeptember 29. 19:15

Sok közös jellemvonás fedezhető fel a sportolók és a katonák között: mindannyian rendkívüli alázattal vannak a hivatásuk iránt, hatalmas fegyelem, kitartás és küzdőszellem határozza meg a mindennapjaikat – fogalmazott dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára a 19. NATO Futás, és egyben a 32. Történelmi (Kegyeleti) Váltófutás alkalmával, a budapesti Vérmezőn, szeptember 29-én, vasárnap.

Az államtitkár a honvedelem.hu-nak elmondta: a katonák felszerelésén Magyarország zászlaja szerepel, a válogatott sportolók pedig szintén magyar színekben képviselik hazánkat. Ez a közös vonás adekvát példázata annak, hogy a két terület számos hasonlósággal bír.

„Örömteli számunkra, hogy a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Sportszövetség az elsődleges szervezője a futórendezvénynek, de a Honvédelmi Minisztérium – a sport államtitkárság támogatását élvezve – csatlakozott a szervező- és lebonyolító feladatok ellátásához. Amikor megkerestek bennünket, nem volt kérdés, hogy itt legyünk” – tette hozzá.

Dr. Schmidt Ádám elmondta: szenvedélye a futás, most pedig 10 km-es távot teljesített. „Szép és felemelő érzés volt lefutni a Vérmezőről induló számot, nemcsak azért, mert tízezrekkel futhattam együtt, hanem azért is, mert áthaladtunk az Alagúton is, ahol a verseny miatt ma nincs autóforgalom” – mondta.

20240929_NATO futás_PAKO_-17

A sportvezető beszélt arról is, hogy rendhagyó élmény a történelmi főváros utcáin, ahol egyébként az ember csak közlekedési eszközzel haladhat végig, nyárvégi napsütésben sportolni. „Az esetek 95 százalékában a Margit-szigeten futok, de ha az időm nem enged mást, az irodámban veszem át a futóruhát és onnan futok az V. kerületben” – ismertette.

Dr. Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára portálunknak felidézte: a Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) fennállása 75. évfordulóját ünnepli, Magyarország pedig huszonöt éve csatlakozott a jelenleg harminckét tagországot számláló katonai egyesüléshez.

„Van még egy érdekessége a sporteseménynek: ez nem csupán egy váltó- vagy egyéni futóverseny, hanem – immáron harminc éve – felelevenítünk egy régi hagyományt is. Az úgynevezett Kegyeleti Stafétának történetileg a Vérmező volt a kiinduló- és célpontja, magának a váltófutó-versenynek – régiesen szólva stafétának – pedig mindig is az volt a lényege, hogy emléket állítson az 1849-ben kivégzett tizenhárom aradi vértanú tábornokunknak” – közölte.

20240929_NATO futás_PAKO_-23

Az államtitkár elmondta, hogy fiával váltóban teljesítette a 10 km-es távot, mert szeretne példát mutatni a fiatalságnak, illetve a családoknak.

A sport nagyon fontos, akár a közösség, akár az egészség szempontjából nézzük” – húzta alá, kiemelve: a NATO Futás a „Szeretem, megvédem!” elnevezésű területvédelmi tartalékosokat toborzó kampány egyik állomása is.

Mint elmondta: saját maga is mindig megpróbál időt szakítani a sportra, gyakran hétvégenként fut vagy kerékpározik, Budapest agglomerációs vonzáskörzetében vagy a fővárosi Margit-szigeten, sőt időnként spinningel is.

20240929_NATO futás_PAKO_-13

„Budapest ma tökéletes helyszíne ennek a sokakat vonzó rendezvénynek, amelyet első alkalommal még 2006-ban, Szegeden rendeztünk meg. A második alkalommal már a fővárost választottuk, ahol különböző helyszíneken tartottuk a NATO Futást az elmúlt években” – ezt már Antal László vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnöke ismertette, aki szólt arról: idén a Magyar Honvédség állományából 1635 fő indult, de most először a Magyarországra akkreditált külföldi katonai attasék is részt vettek a megmérettetésen.

A katonai állomány mellett a honvédségi-minisztériumi szervezetek dolgozói, csapatban és egyéni indulóként is lefutották a távot, a Magyar Honvédség különböző szervezetei pedig interaktív kitelepüléssel mutatkoztak be a Vérmezőn. A Katonai Emlékpark Pákozd (KEMPP) és az HM Sportszázad is érdekes információkat, játékokat és promóciós termékeket tartalmazó sátorral várta az érdeklődőket.

20240929_NATO futás_PAKO_-9

Szépen teljesítettünk az olimpián

Dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár büszke a magyar katonasportolók az idei párizsi olimpiai játékokon elért eredményére. „Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter úrral és dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével húsz katonaolimpikonnak adhattunk át elismerő oklevelet és emlékérmet a párizsi világverseny után, éppen egy hónapja. Mindenkire büszkék vagyunk, de az MH Sportszázadot képviselő Siklósi Gergely párbajtőrvívó volt a legeredményesebb, bár a női kajakosok is kiemelkedő példát mutattak abból, hogy katonaként és élsportolóként is helyt lehet állni” – értékelte portálunknak.