Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Open House

Szöveg: Pelsőci Miklós főhadnagy |  2010. október 20. 11:40

Az MH Pápa Bázisrepülőtér és a Nehéz Légiszállító Ezred már második alkalommal kínált lehetőséget – elsősorban a város oktatási intézményei, a pápai és a környező települések közintézményei, valamint a helyi cégek és vállalkozások dolgozói számára – a bázison dolgozó három katonai szervezet bemutatására, és a Boeing C-17 szállító-repülőgépek megtekintésére.

Az október második hetében megtartott háromnapos rendezvény alkalmat teremtett katonai szervezet társadalmi kapcsolatainak szorosabbá fűzésére, a Magyar Honvédség népszerűsítésére,

1595908863
és a pályára irányítására. Sajnos, a tervezettel ellentétben, a programok számát csökkenteni kellett, mert a tragikus iszap-katasztrófa következtében a repülőbázis személyi állományának jelentős része – a szükséges technikával együtt – Devecser és Kolontár térségében vett részt a kárelhárításban

De azért izgalmakban így sem volt hiány! A repülőtéren felállított sátrakban többek között felkészült tűzszerészek adtak számot képességeikről. Izgalmas kutyás bemutató, robbanószerkezetet hatástalanító, önjáró robot, illetve több, speciális tűzszerész eszköz ejtette bámulatba az érdeklődőket. 

Ezzel párhuzamosan a veszprémi székhelyű Nyugat-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság három szakembere a pályaválasztás előtt álló fiataloknak szolgáltak hasznos információval a hivatásos és a szerződéses katonai pályáról, mindezek mellett pedig a repülőbázis alegységei is felvonultatták technikai eszközeik színe-javát.

A legfőbb attrakciót természetesen a C-17 Globemaster

1595908864
III repülőgép statikus bemutatója jelentette, kívül-belül szemügyre lehetett venni az óriásgépet. Meglepetésképpen a missziós küldetésre induló, SAC02 felségjelű Boeing felszállását is végignézhették a hétfő reggel érkezett vendégek, a zárónapon pedig a hazatérő szállító repülőgép méltóságteljes landolásában és gurulásában gyönyörködhettek.

Mindezek mellett a nyílt napokon a gyerekeknek lehetőségük volt beszállni egy igazi tűzoltóautóba, beülni a repülő pilótafülkéjébe, a C-17-es fedélzetén magukra pedig ölthették a golyóálló mellényeket, a pilóták egymás közti kommunikációt biztosító speciális sisakjait, és liftezhettek is a gép hatalmas rámpáján.

A laktanyai látogatás egyébként minden egyes csoport számára átfogó tájékoztatóval indult a Csapat Művelődési Otthon dísztermében.

1595908864
A vendégeket Magasy Zsolt mk. alezredes, parancsnokhelyettes köszöntötte, majd John Zazworsky ezredes, HAW parancsnok, valamint Szarvas László, NAMA vezérigazgató-helyettes mutatták be saját szervezetük munkáját, az eddig elért eredményeket, és szót ejtettek a jövőben rájuk váró feladatokról is.
A bázis és a programok megtekintésére minden csoportnak másfél óra állt a rendelkezésére. Sokan éltek a meghívással, a három nap alatt csaknem ezerkétszáz felnőtt és gyermek fordult meg a bázisrepülőtéren. A nagy sikerre való tekintettel a bázis parancsnoki állománya úgy döntött: ezentúl évente kétszer, tavasszal és ősszel kerülhet sor hasonló rendezvényre.

1595908864
 
1595908864
 

1595908864
 

Fotó: a szerző felvételei