Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orbán Viktor: a béke az egyetlen megoldás

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher |  2022. július 23. 13:51

„Az ukránokon kívül csak a magyarok adtak vért az orosz-ukrán háborúban, a nyilvántartások szerint eddig 86 magyar ember halt meg, ezért Magyarországnak joga van szomszédos országként azt mondania, hogy a béke az egyetlen megoldás” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök július 23-án, szombaton, Tusnádfürdőn, a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban.

D_MTI20220723004

Orbán Viktor úgy vélte: minden háborút sokfajta nézőpontból lehet szemlélni, de minden háború elsődleges szempontja az a tény, hogy „az anyák siratják a gyerekeiket, a gyerekek pedig elveszítik a szüleiket”. Szerinte ennek a megközelítésnek minden mást felül kell írnia, még a politikában is. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány számára ez azt jelenti: a legfőbb kötelességük, hogy magyar szülő és magyar gyerek ne kerüljön ilyen helyzetbe.

„Az ukránokon kívül csak a magyarok adtak vért az orosz-ukrán háborúban, a nyilvántartások szerint eddig 86 magyar ember halt meg, ezért Magyarországnak joga van szomszédos országként azt mondania, hogy a béke az egyetlen megoldás az emberélet megmentésében, a háborús infláció és a háborús gazdasági válság ellenszeri is egyben” – fogalmazott a miniszterelnök. Hangsúlyozta: ezért a kormány fenn fogja tartani azt a magyar véleményt, hogy „ez nem a mi háborúnk”.

D_MTI20220723012

Orbán Viktor szerint hazánk, NATO-tagként „kényes” helyzetben van. Mint kifejtette: a kiindulópont az, hogy a NATO sokkal erősebb, mint Oroszország, ezért utóbbi nem fogja megtámadni a szövetséget. A helyzet ugyanakkor a miniszterelnök szerint azért kényes, mert a NATO és az EU úgy döntött, hogy nem válnak harcoló féllé, de fegyvert szállítanak és gazdasági szankciókat vetnek ki, de facto részesévé válva a konfliktusnak. Úgy akarnak Ukrajnának segíteni, hogy Moszkva ne tartsa hadviselő félnek a NATO-t – részletezte a kormányfő.

A miniszterelnök szerint a háború tekintetében Európának olyan új stratégiára van szüksége, amelynek a középpontjában nem a háború megnyerésének, hanem a béketárgyalásnak és egy jó békeajánlat megfogalmazásának kell lennie. Orbán Viktor előadásában kifejtette: „a háború erőjáték, annak a szava dönt, aki erősebb”. Azt az illúziót nem érdemes Magyarországnak dédelgetnie, hogy remek tanácsokkal képes lesz befolyásolni a háborús eseményeket és a Nyugat stratégiáját, de minden vitában meg kell próbálni elmondani az álláspontunkat és rávenni a nyugatiakat, hogy dolgozzanak ki egy új stratégiát – mondta. Hozzátette: amíg nem lesz orosz-amerikai tárgyalás, addig nem lesz béke.

D_MTI20220723002

A kormányfő leszögezte: Magyarország lokális kivétel lehet egy globális recesszió idején. Orbán Viktor szerint ennek elérésében több tényező is segíthet. „Nekünk még megvan a határvédelmünk, családalapú a társadalmunk, valamint éppen most vannak folyamatban a nagy hadiipari fejlesztések és az energiaforrásainkat is diverzifikáljuk” – közölte a miniszterelnök.

Orbán Viktor kiemelte a szellemi alapok jelentőségét is: „Magyarországnak még megvan a nemzeti gondolata, megvan a nemzeti érzésvilága, megvan a kultúrája". Ugyancsak fontosnak nevezte, hogy hazánknak vannak közösségi és nemzeti ambíciói vannak. Ahhoz, hogy „a most következő nehéz időszakban megőrizzük a nemzeti ambícióinkat, együtt kell maradnunk, együtt kell maradni az anyaországnak, és együtt kell maradni Erdélynek és a többi magyarok lakta területnek a Kárpát-medencében” – fogalmazott a kormányfő.

D_MTI20220723013