Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orbán Viktor: elismerés illeti a katonákat

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: MTI |  2021. szeptember 20. 18:54

Az afganisztáni műveletekkel kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés szeptember 20-ai, hétfői ülésén, napirend előtt úgy fogalmazott: a Magyar Honvédség katonái sikerrel teljesítették a rájuk bízott feladatokat, elismerés illeti őket.

OGY_MTI

Orbán Viktor felszólalásában kifejtette: a nyár végén lezárult afganisztáni misszióban Magyarország az Amerikai Egyesült Államok felkérésére vett részt, és most az Egyesült Államok kérésére velük együtt vonulnak ki a térségből. „A nemzetközi közösség elfogadta az Egyesült Államok kivonulási ütemtervét, és részt vett annak megvalósításában. Utólag bizonyítást nyert: számos kérdésben az Egyesült Államok rosszul ítélte meg az afgán helyzetet, és döntésével komoly veszélyhelyzetet idézett elő. A Magyar Honvédség dolga csak és kizárólag abban állt, hogy kimentse saját polgárait és a munkánkat ott segítő afgánokat, segítsen szövetségeseinek az ott szolgálatot teljesítő katonák és civilek kimentésében. Feladatukat katonáink sikerrel teljesítették. Elismerés illeti őket” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor beszédében figyelmeztetett: a veszély azonban nem múlt el. „Az afgán válság új migránshullámot indíthat el. Ennek bekövetkezte ma egy hajszálon múlik. Magyarország álláspontja egyértelmű: az országukat elhagyó afgánokat a térségben kell tartani, és nem szabad Európába hozni” – tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán Viktor napirend előtti felszólalása során – egyebek mellett – az is elhangzott: a kormány elkötelezett, 2022 elején hathavi fegyverpénzt fognak kifizetni a fegyveres és rendvédelmi szervezetek hivatásos esküt tett tagjainak.