Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Óriási volt az érdeklődés a szentendrei helyőrségi nyílt napon

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Nagy Gábor |  2023. március 24. 7:16

Több mint kétezren látogattak el a szentendrei Görgey laktanyába, ahol helyőrségi nyílt napot tartottak március 23-án, csütörtökön. Az érdeklődők statikus és dinamikus bemutatókat is megtekinthettek.

A legkisebb korosztálytól a legnagyobbakig mindenki kedvére válogathatott az izgalmasabbnál izgalmasabb programok közül. Az óvodások körében nagy kedvenc volt a tűzszerészek és a katonai rendészek kutyás bemutatója, a nagyobb korosztálynál pedig elsöprő sikert aratott a Gidrán páncélozott harcjármű, illetve a Lynx páncélozott gyalogsági harcjármű vagy a Leopard 2A4-es harckocsi megmászása. A kevésbé bátrabbak közelről szemügyre vehették a digitális katona felszerelését, megnézhettek egy H145M helikoptert, a fegyverzettechnikai bemutatót, a pilóta nélküli repülőeszközöket, drónokat, a különleges műveleti felszereléseket, valamint végig mehettek egy játékos akadálypályán is. Mindezeken kívül a látogatók kipróbálhatták magukat légpuska lövészetben, vagy akár lézerharcot is vívhattak egymás ellen.

A statikus bemutatókon kívül dinamikus bemutatókkal is várták az érdeklődőket. Többek között láthattak kutyás tűzszerész és huszár bemutatót, egy feltételezett sebesült harcjárműből történő mentését, valamint zenés díszfelvonulást is. A térzenéről és a jó hangulatról a Szentendrei Helyőrségi Zenekar gondoskodott.

Szentendre_nyílt_nap (9)

Szilágyi László Péter ezredes, az MH Altiszti Akadémia törzsfőnöke érdeklődésünkre elmondta: olyan statikus és dinamikus programokat állítottak össze, amely főleg a fiatalokat vonzza, hiszen az utánpótlás nagyon fontos a Magyar Honvédség számára. „Lehetőséget adunk a legkisebb korosztálytól kezdve a legidősebb korosztályig, hogy megtekintsék a 21. századi high-tech, újonnan beszerzett technikai eszközöket” – hangsúlyozta az ezredes.

A nyílt napra kilátogatott Rozs Gergely hadnagy, a Magyar Honvédség toborzókampányának egyik arca, valamint részt vett az a közel száz szerencsés, vállalkozó kedvű, tizenhatodik életévét már betöltött fiatal is, akik március 12-ig jelentkeztek az MH Altiszti Akadémia felhívására, és akik huszonnégy órára „Acélkockává” válhattak. A kihívásra váró, bátor vállalkozókra irányított napirend szerinti élet, reggeli torna, alaki foglalkozás és katonai jellegű foglalkozások vártak.