Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Őrizetbe vettek egy maoista gerillavezért

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 5. 17:18

A Fülöp-szigeteken őrizetbe vették a maoista gerillák egyik fővezérét. Ezzel nemcsak a szélsőségesek ereje gyengült meg, hanem veszélybe kerültek a manilai vezetés és a lázadók közötti – februárban esedékes – béketárgyalások is. Mint Ericsson Velasquez rendőrkapitány elmondta, a „Ka Bart” (Bart elvtárs) néven is ismert Tirso Alcantarát, a Luzon szigetén található Quezon tartományban, otthonától nem messze fogták el a hatóságok.

Alcantara az Új Népi Hadsereg (NPA) nevű, ötezer fegyverest számláló szervezetet is ellenőrző kommunista párt politikai vezetésének a tagja, aki többek között a lázadók támadási stratégiájának kidolgozásáért volt felelős.

A hadsereg egyik szóvivője elmondta: az elmúlt négy évben nem került rendőrkézre ilyen magas rangú maoista vezető, és Alcantara letartóztatásával valószínűleg megtorpedózták a szélsőségeseknek azt a tervét, hogy ellenállásuk fokozásával jobb pozíciót csikarjanak ki maguknak a februárra tervezett oslói béketárgyalásokon.

Szombaton a felkelők egy másik vezetőjét, Edwin Briganót is elfogták Mindanao szigetén. Az NPA egyik szóvivője már akkor figyelmeztetett: ezzel veszélybe került a Fülöp-szigeteki kormány és a maoisták kibékülését előkészítő tárgyalás.

Az NPA több mint negyven éve harcol abban a reményben, hogy kommunista államot hoz létre a Fülöp-szigeteken. A konfliktus eddig már 40 ezer ember életét követelte, és megakasztotta a fejlődést a délkelet-ázsiai ország szegény, de természeti kincsekben gazdag vidéki területein. A kormány és a lázadók öt év után először ülnének tárgyalóasztalhoz februárban.

CímkékNATO