Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Őrizetbe vettek Franciaországban egy ETA-tagot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 6. 12:28

A francia Baszkföldön őrizetbe vették Juan María Múgica Dorronsorót, a Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezet tagját, akit a 2001-ben José Maria Aznar akkori spanyol kormányfő elleni merényletkísérletben való részvétellel vádolnak – jelentette be július 4-én, szerdán a spanyol belügyminisztérium.

A francia rendőrség és a spanyol csendőrség közösen hajtotta végre az elfogást.

A férfi csütörtökön áll a pau-i fellebbviteli bíróság főügyésze elé, aki ismerteti vele a spanyol hatóságok által 2010 januárjában kiadott nemzetközi elfogatóparancsot. Letartóztatásáról jövő héten kedden dönt a fellebbviteli bíróság vizsgálóbírói kamarája, amely a Spanyolország részére történő kiadatásáról is határoz.

Juan María Múgica 2010 januárjában a spanyol baszkföldi Lizartzában megszökött, amikor a rendőrség lecsapott az ETA egyik kommandójára. Ez volt az a csoport, amelynek az ETA vezetése parancsba adta, hogy kövessen el merényletet rakétákkal az akkori miniszterelnök, José María Aznar ellen.

Aznar, aki 1996 és 2004 között vezette a spanyol kormányt, hosszú ideig volt a baszk szakadár szervezet célpontja. Még 1995-ben, amikor ellenzékben volt, páncélozott kocsijának köszönhetően került ki ép bőrrel az ETA gépkocsiba rejtett pokolgéppel végrehajtott merényletéből. A merénylet során 16-an sebesültek meg, egy nő később belehalt sérüléseibe.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok által terrorszervezetként nyilvántartott ETA 40 év alatt több mint 800 embert ölt meg. A sorozatos spanyolországi és franciaországi őrizetbe vételek miatt meggyengült szervezet októberben jelentette be, hogy végleg lemond az erőszakos cselekményekről.