Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Örmény katonák haltak meg

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 10. 14:56

Öt örmény katona meghalt csütörtökön egy, az azeri erőkkel történt összecsapásban a szakadár Karabah közelében – közölték azerbajdzsáni hírügynökségek. A karabahi hatóságok cáfolták a hírt.

Beszámolóik szerint a Karabah közeli Agdam régióban egy lövöldözésben meghalt öt örmény katona és megsebesült további három. Más hírügynökségi jelentés szerint négy halottja van az összecsapásnak. Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium nem erősítette meg, de nem is cáfolta ezeket az értesüléseket.

A karabahi védelmi tárca elismerte az összecsapás tényét, de cáfolta, hogy abban katonák meghaltak volna. Szenor Haszratyian szóvivő teljesen téves információnak nevezte az értesülést. Megerősítette viszont, hogy csütörtökre virradó éjjel az azerbajdzsáni erők lőtték az örmény állásokat.

Az Azerbajdzsánba ékelt, örmény többségű Karabah 1988 óta nem ismeri el Baku fennhatóságát, és 1991-ben – Jereván támogatásával – kikiáltotta “függetlenségét". Hat éven át háború dúlt emiatt az örmények és azeriek között, a harcok 30 ezer ember életébe kerültek. Az 1994 májusában – évekkel a Szovjetunió széthullása után – aláírt tűzszüneti megállapodás az örmények kezén hagyta a 150 ezer lakosú enklávét, de nem ismerte el Karabah függetlenségét. Nemzetközi jogilag a terület továbbra is Azerbajdzsánhoz tartozik.

Címkékjog