Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Örökifjak Jután

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. szeptember 23. 11:50

Hagyományos találkozóját tartotta meg a Radar Alapítvány az 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred 12. Radarszázad jutai bázisán. A vendégeket Schulteisz János nyugállományú alezredes, a Radar Alapítvány elnöke köszöntötte a házigazdával, Laki Ferenc őrnaggyal, századparancsnokkal.

Az eseményen az 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred parancsnokát Gadó Imre őrnagy képviselte, az MH Nyugat-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság kaposvári Toborzó és Érdekvédelmi Irodáját pedig Fehér Gábor alezredes, irodavezető. A meghívottak között voltak a partner katonai nyugdíjas szervezetek vezetői és az alapítványt támogató civil személyek. A Radar Alapítvány elnöke a rendezvényen üdvözölte Tóth György nyugállományú ezredest, 2. rádiótechnikai zászlóalj volt parancsnokát, az alapítvány első elnökét.

Az elnöki beszámolót követően Gadó Imre az 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred parancsnokának, Szűcs József mk. ezredesnek

az üdvözletét adta át, aki megköszönte a szervezet tagságának a radaros hagyományok ápolásában végzett tevékenységét. 

Fehér Gábor alezredes ünnepi köszöntőjében – a jókívánságok mellett – kiemelte az MH Nyugat-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság és a Radar Alapítvány között létrejövő és aláírás előtt álló együttműködési megállapodás fontosságát. Ennek köszönhetően a jövőben az alapítvány a katonai nyugdíjas-szervezetekkel együtt azonos besorolás alá esik. Miután a Radar Alapítványnak Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyei csoportjai működnek, a Nyugat-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság megyeszékhelyeken működő irodái közvetlenül is segítik a szervezet tevékenységét. Az irodavezető felszólalását követően Mészáros Károly százados tájékoztatót tartott az érdekvédelmi gondozási körbe tartozók járandóságairól, valamint aktuális kérdésekről beszélt.

Az alapítvány, a 15 éves évforduló alkalmából, elismerésben részesítette a kiemelkedő tevékenységet végző tagjait, valamint a pártoló személyeket. Az örökifjú radarosok ezután megkoszorúzták a 12. Radarszázad területén felállított kopjafát. A rendezvény zárásaként az esemény résztvevői megemlékezést tartottak Juta község főterén, ahol megkoszorúzták a radaros kopjafát.

A Radar Alapítványt 1995-ben hozta létre a 2. rádiótechnikai zászlóalj személyi állománya. Eredeti célja az volt, hogy a zászlóaljnál szolgálatot teljesítő tisztek, tiszthelyettesek, közalkalmazottak és volt sorkatonák szociális védelmet kapjanak az olyan tragédiáknál, ahol szükség van minden segítségre. Az alapítvány célja ezen kívül az alakulat katonai és nyugdíjas közösségének fejlesztése, a rádiótechnikai fegyvernem hagyományainak ápolása. Létrehozásának idején még működött a teljes 2. rádiótechnikai zászlóalj a parancsnoksággal és a hadműveleti századdal – Taszáron, valamint a jutai, homokszentgyörgyi, sormási és egerági századok. Az alakulat létszáma ekkor megközelítette az 1700 főt, mely területileg szinte az egész Dél-Dunántúlon diszlokált. Az alapítvány 15 éve e célok szellemében rendezi meg a nyugdíjas-találkozót, valamint – az országban egyedülálló módon – az egykori sorkatonák találkozóját. A katonai, fegyvernemi hagyományok ápolását szolgálta, hogy az alapítvány támogatásával a „Radarok Somogyban" és „Radarok a végeken" címmel könyvek jelenhettek meg. Kopjafákat állítottak Bay Zoltán professzor és a 2. zászlóaljnál szolgálatot teljesített és később elhunyt tisztek, tiszthelyettesek, közalkalmazottak és a volt sorkatonák emlékére.

 

Szöveg: Mészáros Károly