Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz és kínai kézben a szankciós javaslatok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 5. 6:31

Az iráni atomválság rendezésében érintett nyugati országok átadták Oroszország és Kína képviselőinek az Irán elleni újabb szankciókkal kapcsolatos javaslataikat – vált ismertté az ENSZ New York-i központjából származó diplomáciai forrásokból

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország által előterjesztett javaslatok között szerepelnek állítólag újabb intézkedések az iráni Forradalmi Gárda tagjai ellen, illetve a tengeri szállításokat, a banki és a biztosítási ágazatot érintő szigorúbb korlátozások.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök a minap azt mondta: Oroszország megfontolja, hogy támogasson “célzott" szankciókat Irán ellen, ha Teherán a diplomáciai erőfeszítések ellenére sem enged a nukleáris programjára vonatkozó nemzetközi követeléseknek.

Medvegyev hozzátette: reméli, hogy a szankciók elkerülhetőek, de ha szükség lesz rájuk, semmi esetre sem sújthatják a polgári lakosságot.

Peking ugyanakkor ellenzi az eddigieknél keményebb szankciók bevezetését Iránnal szemben, s azon az állásponton van, hogy továbbra is van “diplomáciai mozgástér" az atomválság megoldására.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió attól tart, hogy Teherán titokban atomfegyver előállításán fáradozik. Az iráni kormány ezt tagadja, s azt állítja, hogy atomprogramjának célja kizárólag az energiatermelés diverzifikálása.