Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz flotta az amerikai partoknál

Szöveg: mr1-kossuth.hu/honvedelem.hu |  2008. szeptember 8. 8:39

Az orosz és a venezuelai flotta novemberben közös hadgyakorlatokat tart Venezuela területi vizein, vagyis az orosz hadihajók megjelennek az Egyesült Államok hátsó udvarában, az amerikai kontinens partjainál – erősítette meg Ruszlán Puhov, a Kreml-közeli stratégiai elemző intézet elnöke, aki hozzátette: ennek komoly következményei lehetnek.

Ezekről a gyakorlatokról nyilvánvalóan már korábban megállapodtak, de azért különös pikantériát ad nekik, hogy most az orosz-amerikai kapcsolatok nagyon lehűltek. Ráadásul Hugo Chavez elnök nemrég jelentette be, hogy Oroszország felhasználhatja Venezuela területét stratégiai bombázóinak leszállására, vagy feltöltésére.

Úgy hogy ezek a hadgyakorlatok bizonyos körülmények között a hidegháború reális kiújulásához vezethetnek – mondta Puhov.

Az oroszokat rendkívül idegesíti a határaik közvetlen közelében manőverező amerikai hadihajók fekete tengeri jelenléte, Medvegyev elnök épp tegnap tette fel a kérdést, hogy mit szólna a Grúziának hadihajóival állítólag humanitárius segélyt szállító Egyesült Államok, ha Oroszország is a hadiflottáját küldené a Karib-tengerre az ottani hurikánok áldozatainak megsegítésére.

Nos a novemberi venezuelai-orosz tengeri hadgyakorlatok során kiderül, hogy mennyire érzékeny Washington, ha orosz hajók közelítik meg az amerikai kontinenst.