Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz hadihajók útban San Francisco felé

Szöveg: Háború Művészete |  2010. június 9. 9:48

2010. június 4-én indult útnak az orosz Csendes-óceáni Flotta kötelékébe tartozó harcászati egység az Egyesült Államokba. A Szláva-osztályú rakétás cirkáló – a Varjag – mellett a Fotij Krilov mentőhajó, valamint a Borisz Butoma tankerhajó is látogatást tesz San Francisco-ban.

Oroszország még 2007-ben jelentette be, hogy folyamatosan kívánja megerősíteni jelenlétét a világ tengerein, melynek fontos részét képezik a külföldi kikötővárosokban tett látogatások.

A Csendes-óceáni Flotta szóvivője az egység amerikai látogatása kapcsán elmondta, hogy az orosz hadihajók Egyesült Államokbeli túrája kiváló alkalom lehet a két ország közötti baráti kapcsolatok kiépítésére. A San Francisco-i látogatás során az orosz tengerészek megismerkedhetnek a város nevezetességeivel és történelmével, a helyiek pedig közelebbről is szemügyre vehetik a Csendes-óceáni Flotta zászlóshajóját.

2009 áprilisában a Varjag 21 külföldi hadihajó élén részt vett a kínai haditengerészet megalakulásának 60. évfordulójára rendezett parádén is, melyet Qingdao városában rendeztek meg. Az orosz rakétás cirkáló novemberben Szingapúrba is ellátogatott.