Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a Baltops 2010 nemzetközi hadgyakorlat

Szöveg: Háború Művészete |  2010. június 9. 8:46

Június 7-én kezdetét vette a Baltops 2010 nemzetközi hadgyakorlat, melyet a NATO Partnerség a Békéért Program keretein belül rendeznek meg a Balti-tengeren és környező régiójában. A június 18-ig tartó tengeri béketámogató műveleten több NATO, illetve nem-NATO tagállam haditengerészete és tengerészgyalogsága is képviselteti magát.

A Baltops névre keresztelt hadgyakorlatot 1994 óta minden évben megrendezik, fő célja a résztvevők közötti kölcsönös együttműködés és interoperabilitás fejlesztése, a tengeren lebonyolított feladatok során pedig többek között a tengeralattjárók elleni hadviselést, tüzérségi, kutató-mentő és irányítási műveleteket gyakorolnak, de fontos szerep jut az aknaelhárításnak, valamint a radarnyomkövetésnek is.

2010-ben Észtország és Lettország mellett, az Egyesült Államok, Dánia, Franciaország, Oroszország, Nagy-Britannia, Litvánia, Németország és Svédország is részt vesz a gyakorlaton. Összesen több mint 3000 katona érkezett a Baltops 2010-re, a 36 hajó mellett, két tengeralattjáró és egyéb katonai járművek is részt vesznek rajta.