Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz–indiai csúcsfegyver a BrahMos

Szöveg: Háború Művészete |  2008. január 10. 22:18

India megduplázta új PJ-10 BrahMos cirkálórakétájának gyártását évi 50 darabra. A 3,2 tonnás rakéta 300 kilométeres hatótávolsággal és 300 kilogrammos harci résszel rendelkezik, mégsem ezek teszik kiemelkedő jelentőségűvé, hanem elképesztő sebessége. 

A BrahMost nagy hatékonysággal alkalmazza a hadsereg, a haditengerészet
és a légierő is. A rakéta – melynek kifejlesztése India és Oroszország
közös munkájának eredménye – értékesítése is hamarosan kezdetét veszi.

Természetesen a rakéta magas ára (2,3 millió dollár) korlátozza a leendő vásárlók számát, hiszen sok ország nem engedhet meg magának ekkora kiadást. A szóban forgó hadifegyver 2005-ben debütált az indiai haditengerészetnél. A PJ-10 indítható repülőgépről, hajóról, szárazföldi állványokról és tengeralattjárókról is. A legtöbb típusa körülbelül 3 tonna súlyú, kivételt képez ezalól a légi változat, amely 2,5 tonnás.

1595871573
A majd 9 méter hosszúságú és 670 mm átmérőjű rakéta az orosz SS-NX-26 (Yakhont) korszerűsített változata, ami a hidegháború befejezésekor (1991) még fejlesztés alatt állt. Mivel pénz hiányában Oroszország nem volt képes befejezni a még szükséges munkálatokat, nem tudta elindítani a gyártási folyamatot sem. India majd 240 millió dollárral segített az oroszoknak, aminek eredményeként lezárulhatott a két évtizedes fejlesztőmunka. A PJ-10-et – amelyből India 1000 darabot kíván vásárolni – Oroszországban gyártják. India mellett Kína is érdeklődést tanúsít a rakéta iránt, de konkrét ajánlat csak Malajziából, Chiléből, Dél-Afrikából, Kuvaitból és az Egyesült Arab Emírségekből érkezett.

Az oroszok és az indiaiak már a BrahMos-2 kifejlesztésén gondolkodnak, ami a korábbi torlósugár-hajtóműves meghajtási mód helyett már egy még korszerűbbet alkalmazna. Ez megduplázná a rakéta sebességét, és nehezebbé tenné semlegesítését is.