Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz versenytárgyalás két Mistralra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 21. 6:50

Oroszország versenytárgyalást írt ki két Mistral osztályú hadihajóra, amelyeknek megvásárlásáról eddig Moszkva és Párizs kizárólagos jelleggel tárgyalt. A tenderkiírást hírét az orosz hírügynökségek Igor Rjabov, az Egységes Hajóépítő Korporáció OSZK) szóvivőjére hivatkozva közölték pénteken.

A Kommerszant című lap szerint a minisztérium azért tett le a tender nélküli beszerzésről, mert az törvénysértő lenne. A lap szerint a döntésben a fő szerepet Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes, az OSZK igazgató tanácsának, és egyben rövid ideje a hadihajó-gyártás kérdéseivel foglalkozó kormánybizottságnak az elnöke játszott.

Rjabov azt is elmondta: a végül megvásárolandó hajót mindenképpen közös vállalkozásban, és nagyrészt Oroszországban kell felépíteni, mert a beszerzés egyik célja az orosz hadiipar fejlesztése. Az OSZK három hajógyárát is alkalmasnak találja arra, hogy ott egy ilyen hajót két és fél év alatt felépítsenek, de erről több szakértő kétkedően nyilatkozott, felidézve, hogy maga a külföldi beszerzés gondolata is azért merült fel, mert az orosz cégek nem rendelkeznek megfelelő kapacitásokkal.

A Kommerszant szerint az OSZK eleve nagyon ellenezte a tervet, mivel a társaság üzletmenetét visszavetette a védelmi minisztérium állásfoglalása, amely szerint nem tud megépíteni egy helikopterhordozót, amely lényegében egy valamelyest átalakított személyszállító hajó.

A helikopterhordozóra vonatkozó “kizárólagos tárgyalások" megkezdését francia, illetve orosz részről márciusban jelentették be. Júliusban Nicolas Sarkozy francia elnök biztosnak mondta, hogy hazája két Mistralt gyárt Oroszország számára.

Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter mostani közlése szerint a francia gyártó részt vehet a versenytárgyaláson, amelyet szeptemberben írnak ki, s amelynek eredményét az év végén teszik közzé. Az OSZK szóvivője elmondta, hogy a korporáció máris kapott hivatalos meghívást a versenytárgyaláson való részvételre. Korábban szóba kerültek hasonló dél-koreai, holland és spanyol hajók is.

Vlagyimir Viszockij, a haditengerészet főparancsnoka nem egyszer hangsúlyozta: a hajóra csakis a technológiákkal együtt van szükség. “Nem hajóra van szükségünk, hanem a lehetőségére" – jelentette ki.

A helikopterhordozó Oroszország számára az első NATO-országból származó haditechnikai beszerzés lett volna, ennek megfelelően számos vitát váltott ki. Az Egyesült Államok még márciusban felszólította Párizst, hogy az eladás kérdését vitassa meg NATO-partnereivel. Megfigyelők szerint azonban Washingtont csak azért foglalkoztatta az ügy, mert a balti államok, Ukrajna és Grúzia aggályaiknak adtak hangot, mondván, hogy ez számukra növeli a háborús fenyegetést. Oroszországban többen azzal bírálták a beszerzés tervét, hogy egy külföldi haditechnikai eszköz nem lesz kompatibilis az orosz hadsereg hazai gyártású felszerelésével.

A francia sajtó szerint a Mistral mintegy 400-500 millió dollárba, az orosz lapok szerint a hazai hajógyárakban épített hasonló hajó 500-700 millió euróba, vagyis jóval többe kerülne.