Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország is szorosabbra vonná az iráni gyeplőt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. szeptember 24. 6:57

Oroszország kész tárgyalni arról, hogy további büntetőintézkedésekkel sújtsák Iránt, ha Teherán nem teljesíti vállalásait. A Dmitrij Medvegyev elnököt New Yorkba elkísérő orosz delegáció egyik tagja kijelentette, hogy Oroszország részt vehet az ENSZ BT új döntéseinek kidolgozásában, ha a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség megfelelő indokot szolgáltat ehhez.

“Már tájékoztattuk erről iráni partnereinket" – mondta.

A Fehér Ház üdvözölte a nyilatkozatban kifejezett szándékot, miszerint Oroszország már nem zárja ki az Irán elleni szankciók szigorítását. Néhány órával az orosz-amerikai csúcstalálkozó előtt Robert Gibbs szóvivő rendkívül fontosnak nevezte, hogy Oroszország konstruktív szerepet akar játszani az iráni atomdosszié ügyében.

Szergej Kiszljak, Oroszország ENSZ-nagykövete viszont arról beszélt, hogy lehetséges a politikai megoldás a vitatott iráni atomprogram ügyében, s nem a szankciók kérdése a legfontosabb. “Számunkra jelenleg nem az a kérdés, hogy kellenek-e szankciók vagy sem, hanem az, hogy politikai megoldást találjunk egy probléma rendezésére" – mondta Kiszljak, aki korábban külügyminiszter-helyettesként és az iráni atomprogram orosz különmegbízottjaként dolgozott.

A diplomata rámutatott arra is, hogy Oroszország álláspontja mindig rugalmas volt. “Az egyetlen kérdés az, hogy a nemzetek közössége mit tart a legfontosabbnak" – mondta.

Dmitrij Medvegyev helyi idő szerint szerda délután szólal fel az ENSZ-közgyűlés ülésszakának általános vitájában. A hét elején kifejtette, hogy nem zárja ki újabb szankciók bevezetését Irán ellen, de előbb ki kell próbálni minden békés lehetőséget a megoldásra. Medvegyev és amerikai kollégája, Barack Obama még szerdán New Yorkban találkozik és tárgyal egymással.

A Nyugat azzal gyanúsítja Iránt, hogy békés célú atomprogramjának örvén valójában nukleáris fegyverek kifejlesztésén és létrehozásán ügyködik. Teherán mindig visszautasítja ezt a vádat.

CímkékENSZ