Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kossuth napi rendezvények a Zrínyin

Szöveg: Takács Tamás |  2009. szeptember 24. 8:38

A ZMNE Kossuth Lajos Hadtudományi Kara hagyományai szerint minden év szeptember második felében névadója, Kossuth Lajos születésének évfordulójára emlékezik. Ez a nap a kari ünnep jegyében telik el. Az ünnepségsorozat 2009. szeptember 18-án reggel a Pénzügyminisztériumban kezdődött, ünnepi megemlékezéssel és koszorúzással.

A rendezvények a Ludovika téren folytatódtak, ahol 10 órakor a Honvéd Kossuth Akadémiát 60 éve végzett tisztek avatásának évfordulója alkalmából emléktáblát lepleztek le.A szép számban megjelent vendégek között volt Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy, az MH Központi Kiképző Bázis parancsnoka, Dr. Matskási István, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója, Dr. Gotthard Gábor, Budapest főváros VIII. kerületi alpolgármestere.

 

Megjelentek a Honvédelmi Minisztérium képviselői, a Magyar Honvédség parancsnokai, illetve képviselőik. A társadalmi szervezetek is megjelentek a rendezvényen. Szénási Istvánné, a Kossuth Szövetség elnöke, Dr. Mezei László a Kossuth Lajos Koszorúja Alapítvány elnöke, Fodor József, a Kossuth Lajos Hadtudományi Alapítvány tagja és természetesen a vendéglátó Dr. Felházi Sándor mk. ezredes, a Kossuth Lajos Hadtudományi Kar dékánja, valamint a Honvéd Kossuth Akadémiát végzett egykori tisztek és oktatóik.

A dékán köszöntését követően a Honvéd Kossuth Akadémiát végzett Dr. Szabó József nyá. vezérőrnagy a 60 éve avatott tisztek nevében méltatta az Akadémiát, illetve az utódokat, akik felkarolták az emléktábla avatás kezdeményezését.

Az emléktáblát Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy avatta fel, majd Mészáros László alezredes tábori lelkész megáldotta a márványtáblát.

A Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, illetve két kara nevében

Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy, Dr. Felházi Sándor mk. ezredes és Dr. Sipos Jenő okl. mk. ezredes helyezett el koszorút az emléktáblánál. Ezt követően a Honvéd Kossuth Akadémiát végzett tisztek és oktatóik nevében Dr. Szabó József nyá. vezérőrnagy és Zakariás Gábor nyá. alezredes helyezte el a megemlékezés koszorúját, majd Dr. Mezei László a Kossuth Lajos Koszorúja Alapítvány elnöke, Fodor József a Kossuth Lajos Hadtudományi Alapítvány tagja és Böjte Tamás a Honvéd Hagyományőrző Egyesület főtitkára koszorúzott.

A koszorúzás után a 60 éve végzett tisztek zászlószalagot kötöttek a Kossuth Lajos Hadtudományi Kar zászlójára.
A Honvéd Kossuth Akadémiát végzett Kovács István nyá. ezredes „Kossuth Dísztőrt" adományozott a Kossuth Lajos Hadtudományi Karnak.

A tőrt a továbbiakban a Kossuth Lajos Hadtudományi Kar dékánja adományozza a „100 napos" ünnepségen az avatásra kerülő nappali tagozatos, végzős évfolyam, kimagasló teljesítményt elért női hallgatónak.

Az ünnepi állománygyűlés elismerések és jutalmak átadásával folytatódott.
A Honvédelmi Miniszter Nemes Antal őrnagynak „Tiszti Szolgálati Jel" II. fokozatát adományozott 20 év után.
Janicsek Erzsébet úrhölgyet és Dr. Kaiser Ferenc urat Egyetem rektora huzamosabb időn át végzett munkája elismeréséül dicséretben és jutalomban részesítette.
A Kossuth Lajos Hadtudományi Karon és jogelőd intézményeiben a nemzeti tisztképzés érdekében huzamosabb időn keresztül végzett munkája elismeréseként „Kossuth Jubileumi Emlékérmet" és Emléklapot kapott

Platina fokozatot 30 év után

Prof. Dr. Malomsoki József egyetemi tanár

Prof. Dr. Bolgár Judit egyetemi tanár

Arany fokozatot 20 év után

Prof. Dr. Bodrogi László egyetemi tanár

Ezüst fokozatot 15 év után

Magyar István alezredes

Téglási József alezredes

Bronz fokozatot 10 év után

Dr. Resperger István ezredes

Nemes Antal őrnagy

Ezt követően a Honvéd Kossuth Akadémiát 60 éve végzett egykori tisztek és oktatói díszoklevelet és „Kossuth Emlékérmet" vehettek át.
Az ünnepségen megindító volt látni, hogy az egykori tisztek ma is milyen „precíz katonai alakisággal" veszik át elismerésüket.

 

Idén munkája elismeréséül, a Kar hagyományainak ápolása és hírnevének öregbítése érdekében végzett tevékenységéért a „Kossuth Kardot" Dr. Szabó Tibor alezredes, a Műveleti Támogató tanszékvezetője érdemelte ki.

A Kossuth Hadtudományi Alapítvány Kuratóriuma a Kar volt vezetőinek „Dékáni Emlékérmet", illetve „Kossuth Lajost ábrázoló kisplasztikát" ítélt oda.

Az elismertek között voltak: Dr. Bognár Gyula nyá. ezredes, Prof. Dr. Bodrogi László nyá. ezredes, Dr. Hajdú István nyá. ezredes volt dékánok, illetve Juhász István vezérőrnagy, Dr. Sipos Jenő okl. mk. ezredes, Dr. Mezei László úr.

 

A Kossuth Lajos Hadtudományi Kar és a Kossuth Lajos Hadtudományi Alapítvány erkölcsi és anyagi támogatásáért az Alapítvány kuratóriuma a „Kossuth Támogató Emlékérem" arany fokozatát Pintér József úrnak, ezüst fokozatát Kucsera Mihály úrnak, bronz fokozatát Heisz György úrnak, Dr. Holló József nyá. altábornagynak, Ács János úrnak, és Dr. Matskási István úrnak adományozott.

A rendezvény záró akkordjaként a meghívott vendégek ünnepi ebéden vettek részt.
Az ünnepség sorozat csak látszólag ért véget, hiszen a Kar ezen a napon nyugdíjas találkozót is szervezett. Az összejövetel hivatalos részében 14:00-kor a Kossuth szobornál kezdődött a Kari Lobogó felvonásával és a Kossuth Szobor megkoszorúzásával.
A díszteremben 14:30-tól Dr. Felházi Sándor mk. ezredes KLHT dékánja tartott előadást a Kar oktatási kérdéseiről, jelenlegi helyzetéről és jövőbeni feladatairól.

Majd kötetlen hangulatban a tanszékeknél elevenítették fel a vendégek a régi emlékeket, a friss élményeket. A rendezvény jó hangulatú vacsorával zárult.
A Kar képviselői 2009. szeptember 19-én, Cegléden, Pesterzsébeten és Nagykőrösön részt vettek Kossuth megemlékezéseken.

 

Fotó: Nehrebeczky Mária