Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sarkozy: Nem lesz fogolycsere!

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 24. 9:05

Nicolas Sarkozy francia államfő visszautasította és “zsarolásnak” minősítette szerdán Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnöknek előző nap a két ország közötti fogolycserére vonatkozó ajánlatát az Iránban kémkedéssel vádolt francia tanárnő, Clotilde Reiss ügyében.

“Azt gondolják, hogy olyan ember vagyok, aki Sapur Baktiarnak (az iráni sah utolsó miniszterelnökének) a gyilkosát elcserélem egy diáklányért, akinek az az egyetlen bűne, hogy beszéli Irán nyelvét, és szereti a perzsa civilizációt?" – mondta a France 2 és a TF 1 francia televízióknak New Yorkból adott interjúban Sarkozy. Hozzátette: “Clotilde Reiss egy 22 éves fiatal nő, aki ártatlan. Ezt mindenki tudja … El kell őt engedni".

Ahmadinezsád a France 2 híradójának adott interjúban kedden nyíltan követelte a “Franciaországban évek óta bebörtönzött iráni foglyok" elengedését a francia tanárnő hazaküldéséért cserébe. Az egyetemi lektor, akit az iráni elnökválasztást követő tüntetéseken való részvétel vádjával tartóztattak le, rövid bebörtönzést követően jelenleg a teheráni francia nagykövetségen “házi őrizetben" várja az ügyében hozandó ítéletet.

A híradó azon kérdésére, hogy Ahmadinezsád megkegyelmezne-e Clotilde Reissnek, az iráni elnök azt válaszolta: “Sajnos nem látjuk, hogy a francia kormány bármit is tett volna ezen foglyok érdekében".

A Le Figaro című napilap kedden úgy értesült diplomáciai forrásokból, hogy Párizs és Teherán tárgyalásokat kezdett avégett, hogy az iráni sah kormányfőjének gyilkosa, Ali Vakili Rad kitoloncolásáért cserébe Reiss mielőbb hazatérhessen Franciaországba. Radot 1991-ben tartóztatták le, majd 1994-ben ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre, amelyből 18 év letöltésére kötelezte a bíróság. Ügyvédje kedden jelezte: a 18 év letöltéséről szóló igazolást július 2-án megkapta, s az igazolt példamutató magatartás miatt lehetővé vált védence feltételes szabadlábra helyezése és kitoloncolása, amelyet kérelmezett is.

A francia külügyminisztérium kedden nem kívánta kommentálni az értesülést, de az iráni elnök néhány órával később vélhetően Rad esetére utalt az interjúban.

“Ha az igazságszolgáltatás az elkövetkező hónapokban vagy években úgy ítéli meg a szokásos eljárás során, hogy itt az idő a szabadlábra helyezésre, mert (Rad) a büntetését letöltötte, akkor az az igazságszolgáltatás ügye, és nem az enyém. De a kérdésre válaszolva: nem lesz fogolycsere és ezt az iráni elnök is jól tudja … Ez zsarolás" – fogalmazott a francia elnök.

Címkékhíradó