Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország szükség esetén lelövi az észak-koreai rakétákat

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. június 17. 12:43

Az orosz erők le tudják lőni az észak-koreai rakétákat, amennyiben azok Oroszország felé repülnek – jelentette ki szerdán Vlagyimir Popovkin orosz védelmi miniszterhelyettes.

Popovkin sajtóértekezletén egyebek között kifejtette: a Távol-Keleten megvannak a szükséges erők és eszközök ahhoz, hogy szükség esetén lelőjék a rakétákat, amelyekkel Észak-Korea kísérletezik.

Hozzátette azonban: amennyiben a rakéta más irányt vesz, akkor pályájától függően megtörténhet, hogy az orosz erők nem “látják meg", mert rendeltetésük szerint azokat az eszközöket kell észlelniük és lelőniük, amelyek orosz terület felé tartanak.

A miniszterhelyettes kijelentette: amennyiben az Egyesült Államok fegyvereket juttat a világűrbe, “Oroszország megtalálja az adekvát aszimmetrikus választ". Popovkin úgy vélte, nem feltétlenül kell ehhez a világűrbe juttatni fegyvert. “Túl vagyunk a Ronald Reagan elnök nevéhez kötődő csillagháború leckéjén, amely végül a Szovjetunió széthullásának egyik okává vált, mert Moszkva olyan nagyon sok pénzt költött az ellenlépésekre. Van ennél megfelelőbb válasz is, amelyhez nem is szükséges fegyvereket juttatni a világűrbe" – mondta Popovkin, de hozzátette, hogy az amerikai félnek jelenleg nincsenek tervei arra nézve, hogy fegyvereket vigyen a világűrbe.

Hangsúlyozta: a főhatóság tervei szerint még idén befejeződik a tengeri állomásoztatású Bulava rakétakomplexum kikísérletezése. Ez a munka most ott tart, hogy a földön ellenőrzik az egyes részelemeket, a tényleges kilövésekkel járó kísérletekről várhatóan a hónap végén döntenek.

Popovkin elismerte, hogy korábban problémák mutatkoztak a Bulavával – ismert tény, hogy a 2003-tól végrehajtott 10 kilövés közül 5 minősült sikertelennek -, de azt mondta, a hibákat a munkafolyamat megtervezésénél követték el, s ezek felismerése és a tanulságok levonása után tempósan haladnak a kísérletek. A 8000 kilométeres hatótávolságú, 10 egyedi rávezetésű nukleáris robbanótöltet hordozására alkalmas Bulavát eredetileg 2008-ban szándékoztak hadrendbe állítani.

Ugyancsak júniusban indul első próbaútjára a Jurij Dolgorukij hadászati tengeralattjáró, amelyet a Bulavával terveznek felszerelni – mondta. Hozzátette, hogy emellett még számos korvett, fregatt, Borej osztályú és többcélú tengeralattjáró épül a haditengerészet számára.

Popovkin szólt arról, hogy a 2009-re megrendelt haditechnikai eszközök egy része már megérkezett a hadsereghez, s ezek között van 3 hadászati rakéta, 20 tank, több mint 100 páncélos jármű és 2000 egységnyi egyéb jármű. Számos további megrendelés teljesítését még várják, így egyebek között 8 darab Szu-27 és 12 darab MiG-29 típusú vadászgép érkezik még idén. Az idei megrendelésekre a minisztérium a gyártóknak átutalt mintegy 200 milliárd rubelt.