Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama katonai védelmet ígért Dél-Koreának

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. június 17. 11:14

Barack Obama amerikai elnök biztosította Ri Mjong Bak dél-koreai államfőt, hogy eltökélt Észak-Korea atomfegyver-mentesítése mellett és kész katonailag megvédeni az északi szomszédja harcias ígérgetései miatt aggódó Dél-Koreát.

“Ri elnökkel ma megerősítettük közös elkötelezettségünket, hogy elérjük a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítését. Megerősítettük szövetségünk tartós jellegét és Amerika elkötelezettségét a Koreai Köztársaság védelmének biztosítására" – mondta Obama a Fehér Ház kertjében dél-koreai kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatón.

A tárgyalások után kiadott közös közlemény szerint az Egyesült Államok megerősítette kötelezettségvállalását, hogy biztosítja Dél-Korea védelmét, továbbra is az amerikai nukleáris védőernyő alatt tartva Szöult.

Obama megígérte: véget vet annak a gyakorlatnak, hogy Észak-Korea nukleáris válságot idéz elő, majd élelmiszer-, üzemanyag- és más segélyek fejében engedményeket ígér, később pedig visszavonja ígéreteit.

1595888404
Békejobbot nyújtva Phenjannak ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Észak-Korea előtt más út is áll: a nemzetközi közösségbe történő teljes integráció. “Ezt a célt csak a Koreai-félsziget teljes és ellenőrizhető atomfegyver-mentesítéshez vezető békés tárgyalások útján lehet elérni" – tette hozzá az amerikai elnök.

Észak-Korea május 25-én újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken döntött a 2006-ban végrehajtott első észak-koreai atomkísérlet után elfogadott szankciók megszigorításáról. Erre reagálva Észak-Korea szombaton bejelentette, hogy válaszul az ellene irányuló ENSZ-szankciók megszigorítására, urániumdúsításba kezd és katonai célokra fogja felhasználni a rendelkezésére álló összes plutóniumot.