Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2009/07.

2009. június 17. 10:44
1595888175

    Törődéssel, kedves szóval…

NAGYVILÁG

    Radar

    Már nem Tigrisek

      Mahinda Rajapaksa – Srí Lanka-i elnök – május 16-án jelentette be, hogy kormánya teljes katonai győzelmet aratott a Tamil Tigrisek néven is ismert terrorszervezet felett. A tamil-kérdés azonban még igen messze van a megoldástól…

    Obama háborúja (2.)

      Terjedelmes lista állítható össze arról, hogy mi minden szükséges az afganisztáni hétköznapok normalizálásához, az ázsiai ország gazdasági fejlődéséhez. Az új amerikai Afganisztán-stratégiáról szóló elemzésünk folytatásából mindenesetre kiderül: a nemzetközi közösség támogatása nélkül a stabilizációt segítő erőfeszítések aligha vezethetnek sikerre.

    Gyógyító erő

      Az althea görög szó, gyógyítót jelent, ezért érthető, miért nevezte el így az Európa Tanács a 2004 decemberében indított békefenntartó misszióját, amelynek célja, hogy begyógyítsa a háború sújtotta balkáni ország sebeit, elősegítse fejlődését, stabilitást és biztonságot teremtve.
      A NATO SFOR-erőit felváltó, kezdetben mintegy 7000 fős ALTHEA misszió alapvető feladata az elmúlt években az 1995-ös daytoni békeszerződés feltételeinek betartatása volt.

    Afganisztáni hétköznapok

      Május első napjaiban régóta nem látott mennyiségű csapadék zúdult Baghlán tartományra. Nahrin, Jelga és Kost wa Fereng járásokban emberek estek áldozatul a hegyekből lezúduló víztömegnek, házak, üzletek százait mosta el a víz. A tartományi fővárosban, Pol-e Khomriban és környékén is hatalmas károkat okozott az özönvíz, itt is emberáldozatokat követelt a mostoha időjárás – házak, gazdaságok semmisültek meg, rengeteg haszonállat is elhullott.

HADAK ÚTJÁN

    A rozgonyi csata

      III. András király 1301 januárjában meghalt, s vele kihalt az országot négy évszázadon át uraló Árpád-ház férfiága – a magyarországi feudalizmus ekkor átélte addigi történetének legsúlyosabb válságát. Az ököljog világa jött el az országban. Napirenden voltak az önkényes birtokfoglalások, a fosztogatások, a gyújtogatások, a gyilkosságok.

    Ketten egy ellen

      Görgey az orosz főerők beérkezéséig a szövetségese nélkül sebezhetőnek vélt császári-királyi hadsereggel szemben akart döntést kicsikarni. Buda visszafoglalása után tehát nem várt tovább az ígért erősítésekre, hanem megindította katonáit nyugat felé. A támadást a Vág mentén, 1849 júniusában tervezte végrehajtani, de mivel egyidejűleg töltötte be a fővezéri és a hadügyminiszteri posztot, nem tudta személyesen irányítani csapatait, így ezt a feladatot az általa létrehozott Központi Hadműveleti Irodára bízta.

    Visszatértek

      D-day, Overlord hadművelet, a leghosszabb nap. Mindegyik kifejezés ugyanazt az eseményt takarja; az 1944. júniusi, normandiai partraszállást, a világtörténelem egyik legnagyobb katonai vállalkozását.

VELÜNK VAN AZ ERÕ

    Hivatásos rosszfiúk

      Mindenütt ott vannak a gyakorlótéren, és semmi jó szándék nincs bennük. Igaz, nem is kell, hogy legyen. Õk a „hivatalból" rossz fiúk, akik azzal segítenek, hogy ártanak.

    Szobaharcászat

      Egy gyakorlatot meg lehet szervezni több százmillió forintból, de pár százezerből is. Noha semmi sem pótolhatja a terepen a „surranóba tett kilométereket", azért a virtuális térben is lehet nagyokat alkotni. A Magyar Honvédség szimulációs központjában (MH Bakony Harckiképző Központ, Várpalota) tett látogatásunk legalábbis erről győzött meg bennünket.

    Túszmentés

      Májusban került sor Magyarországon arra a többnemzeti, összhaderőnemi helikopteres kiképzésre, amelyen az MH 86. Szolnok Helikopterbázis forgószárnyasai mellett részt vettek a belga és a német hadsereg helikopterei is, az eseményt pedig a helyszínen – megfigyelői státusban – a kanadai légierő képviselői is figyelemmel kísérték.

    Nyilvánosan titkos bevetések

      A német hadsereg különleges rendeltetésű alakulatát meglepő módon csak az 1990-es években hozták létre. A KSK kevésbé ismert, de biztosak lehetünk benne, hogy felkészültségüket tekintve a világ legjobbjai közé tartoznak.

    Susanna Schwester

      Bármely kórház intenzív osztályán kemény az élet. Kivált, ha ez a kórház Afganisztánban, az ISAF hadszínterén működik, a gyógyulásban és a gyógyításban sziklaszilárdan kell hinni. Schlotz Zsuzsanna szerződéses tiszthelyettes szakápoló négy missziós küldetésben vett részt ezen a hadműveleti területen.

HADITECHNIKA

    Lézerlövölde

      Vajon milyen eredményt ért el a vaklőszer, a füstgránát, az imitált akna? Eltalálta-e a katona a célpontját, vagy mellélőtt több méterrel? A válasz ma már megtudható, köszönhetően a hazánkban is alkalmazott MILES-rendszernek és társainak.

    Agresszorok

      A harci repülőgépek hatékonysága csak részben múlik technológiai színvonalukon, legalább olyan fontos a pilóták kiképzettsége és motiváltsága. A vietnami háború idején pont ez a két dolog volt az, amely a legjobban hiányzott az amerikai pilóták jelentős részénél.

    Made in Germany

      A G36-os gépkarabély a Heckler&Koch cég tervezőinek igazán jól sikerült konstrukciója. A kialakítása miatt igazán karakteres fegyver, sok akciófilmben is látható volt már. Futurisztikus megjelenése miatt a jövőben játszódó filmekben is szerepeltetik.

    Égi dezertőrök

      Az utóbbi hatvan év során gyakran előfordult, hogy valamely ország légierejének pilótái, különböző okok miatt, gépükkel együtt dezertáltak. Szinte kivétel nélkül diktatúrák szolgálatában álló katonák választották ezt a kockázatos, és rendkívül súlyos bűnnek számító lépést. Fordított eset – amikor egy demokratikus berendezkedésű országból szökött valaki egy diktatúrába – egyetlen ismert esetben fordult elő.

    Legendás idők tanúja

      Az Amerikai Egyesült Államok haditengerészetében (U.S. Navy) napjainkra már a Nimitz-osztályú hordozók váltak a felszíni csapásmérő erő gerincévé. Az egyetlen, nem ebbe az osztályba tartozó aktív egység a veterán USS Enterprise (CVN 65), mely a világ legelső, nukleáris meghajtású repülőgép-hordozója.

HÁTORSZÁG

    Egészségügyben kiváló

      A NATO kiválósági központ a hivatalos definíció szerint olyan nemzeti vagy többnemzeti szervezet, mely magas szintű szakértelmével és tapasztalatával lehetőséget biztosít a katonai képzés és kiképzés színvonalának emeléséhez, a tagországok közötti együttműködési készség növeléséhez, képességeik fejlesztéséhez. Összesen tizennyolc ilyen központ létezik a világon, köztük a nemrégiben akkreditált, magyar NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ.

    Véráztatta fennsík

      Az első világháború kitörését követő esztendő során – 1915 májusában – újabb front nyílt délnyugaton, miután az antant (egyebek mellett Dél-Tirol, Trieszt, Isztria, illetve Dalmácia egy részének odaígérésével) a hármas szövetségi szerződést felmondó Olaszországot is bevonta a háborúba, a maga oldalán.

    A „HONVÉD" az élvonalban (X)

      A „HONVÉD" Nyugdíjpénztár május 28-án megtartott tavaszi küldöttközgyűlésén meghallgatta és elfogadta az igazgatótanács (IT) beszámolóját a 2008. évben végzett tevékenységről. Havril András IT-elnök más fontos megbízatása miatti lemondása kapcsán, a közgyűlés Tömböl László mérnök vezérezredest, a HM Honvéd Vezérkar főnökét választotta IT-elnöknek.

    Álláshalmozó

      A lovaglás nem férfiúi kiváltság, de a versenyeken – mint amilyen a Nemzeti Vágta is – mégis kevés a női lovas. Oszter Alexandra nőiességét aligha vitatja bárki is, ám a hobbijai már arról árulkodnak, hogy nem csak a pályaválasztásban jár édesapja nyomdokain.

    Fejedelmi lobogók

      Bocskai István, Bethlen Gábor, Thököly Imre. Történelmünk e jeles férfijait összeköti az, hogy mindhárman Erdély fejedelmei voltak. Ezúttal az ő zászlóikat mutatjuk be, Cs. Kottra Györgyi főmuzeológus segítségével.

    A királynő kalóza

      Ellenfelei, a spanyolok El Draque, azaz A Sárkány névvel illették, II. Fülöp király pedig még egy kisebb vagyonnal felérő összeget is adott volna a fejéért. Hazájában, Angliában ugyanakkor a mai napig nemzeti hősként ünneplik. Õ Sir Francis Drake, aki hol a királynő admirálisaként, hol a királynő kalózaként ért el visszhangos sikereket.

    Légtérsértés!

      A Magyar Köztársaság légterébe ismeretlen, idegen katonai légi jármű hatol be. A QRA (Quick Reaction Alert), azaz a fegyveres légvédelmi készenléti szolgálat levegőbe emeli a készültségi vadászrepülőgépeket. A bázis erői annak rendje és módja szerint a levegőben azonosítják az idegen katonai légijárművet, majd leszállásra kényszerítik. A „szökevény" gurulását a betonon a két elfogó repülőgép a levegőből tartja szemmel.

    Füzéri várvédők

      Mint egy sasfészek: a Zempléni-hegység csúcsainak előterében, jó ötszáz méter magasságig nyúló bazaltoszlopok tetején a légiesen könnyednek tűnő, ám megjelenésében mégis tekintélyt parancsoló füzéri vár a XII. század vége óta uralja a környéket.

    Baghlán, 2009

      A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportjának (MH PRT – Provincial Reconstruction Team) immár a hatodik váltása teljesít szolgálatot Afganisztánban, Baghlan tartományban, ahol az ISAF (International Security and Assistance Force – Nemzetközi Biztonsági és Együttműködő Erő) kötelékében, Pol-e Khomri-i székhellyel látják el feladataikat.

    Ezt megússzuk!

      Az 1930-as évek közepén Nápoly kikötőjében egyszer csak megjelent egy szappanalakú autó, lehajtott a lépcsőkön, egyenesen bele a tengerbe, majd átúszott Capri szigetére. Szenzáció!

    Visegrád Janus-arca

      Mátyás király hajdan valóságos földi paradicsommá tette Visegrádot, ám éjjelente a romok között a középkor árnyai settenkednek.
      Egy Petrus Vulturaris nevű követ nemes egyszerűséggel az alábbi szavakkal írta alá az 1483-ban, Visegrádról küldött levelét: „Ex Visegrado Paradiso Terrestri" – azaz: „Visegrádból, a földi paradicsomból". Nem mellékesen megjegyzi: ez az udvar már-már a Mediciek firenzei udvarának versenytársa, ami azért abban az időben körülbelül olyan bóknak számított, mintha ma a várat mondjuk a neuschwanstein-i bajor mesekastéllyal említenénk egy lapon.

    Hadikrónika