Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hibázott a NATO Afganisztánban?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. június 17. 9:53

Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár szerint hiba volt, hogy meghatározott tagországokra osztották ki a felelősséget az egyes afganisztáni tartományokért.

A Vrij Nederland (Szabad Hollandia) című amszterdami magazinban közölt interjúban a holland főtitkár – aki augusztus elsejével adja át hivatalát Anders Fogh Rasmussen volt dán kormányfőnek – úgy vélekedett, hogy a felelősség ilyetén történt elosztása nem segítette, sőt, időnként gátolta a valódi nemzetközi katonai, illetve újjáépítési együttműködést.

“Minden ország szereti azt hinni, hogy ő az újjáépítés bajnoka" – fogalmazott.

Visszatekintve úgy látja – tette hozzá -, hogy helyesebb lett volna erőteljesebben összekapcsolni a katonai erőfeszítéseket és a civil újjáépítést.

Az atlanti szövetség védelmi miniszterei a múlt héten Brüsszelben tartott tanácskozásukon úgy döntöttek, hogy átalakítják, kétszintessé teszik az afganisztáni nemzetközi katonai vezetési rendszert. A felső szint az átfogó stratégiai kérdésekkel foglalkozik majd, beleértve a többi, nem katonai nemzetközi tényezővel való együttműködést is. A klasszikus hadvezetési kérdések a vezetési struktúra második szintjén fognak megjelenni. Az átalakítást azonban csak az augusztus 20-ra kitűzött afganisztáni elnökválasztás lebonyolítása után hajtják végre.