Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megtévesztő észak-koreai rakétavonat?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. június 17. 9:32

Észak-Korea nemrégiben nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát, feltehetőleg a Taepodong–2 korszerűsített változatát szállított az ország északkeleti partvidékén fekvő Muszudan-ri támaszpontra – írta szerdán a Csoszon Ilbo című dél-koreai napilap egy dél-koreai kormányilletékesre hivatkozva.

Egy észak-koreai különvonat, amely a múlt hónapban egy nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát szállított a nyugati partvidéken lévő Tongcshong-ri támaszpontra, nemrégiben a főváros, Phenjan közelében lévő Szanum-dong hadiipari kutatóintézetétől a Muszudan-ri rakétabázishoz tartott a lap szerint.

Szöuli és washingtoni szakértők szerint ez feltehetően annak a jele, hogy Észak-Korea az indítás helyére szállította második interkontinentális ballisztikus rakétáját.

Észak-Korea április 5-én a Muszudan-ri támaszpontról indította nagy hatótávolságú rakétáját, amelyet szintén vasúton szállított a kilövés helyszínére.

Dél-koreai és amerikai szakértők arra következtetnek, hogy Észak-Korea vagy egyszerre két rakéta kilövésére készül, vagy a különvonattal meg akarják téveszteni a két országot.

A lap szerint Észak-Koreának feltehetően három vagy négy interkontinentális rakétája lehet, amelyből egy vagy kettő a Szanum-dong kutatóintézetben van.

Korábban Phenjan azzal fenyegetőzött, hogy újabb ballisztikus rakétát lő ki a második kísérleti atomrobbantása után megszigorított ENSZ-szankciók elleni tiltakozásul.