Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország tendert ír ki helikopter-hordozó beszerzésére

Szöveg: Háború Művészete |  2009. szeptember 14. 9:29

Az orosz haditengerészet főparancsnokára, Vlagyimir Viszockij admirálisra hivatkozva közölték orosz tömegtájékoztatási eszközök, hogy Oroszország nemzetközi pályázatot ír ki új helikopter-hordozók beszerzésére.

Az admirális elmondása alapján jelenleg tárgyalásokat folytatnak francia, Mistral-osztályú hadihajó beszerzéséről, de a tenderen Franciaország mellett Spanyolország és Hollandia is részt vehet.

Viszockij hozzátette, hogy „az Egyesült Államokkal érthető okok miatt nem folytatnak tárgyalásokat". „Az Egyesült Államokat fájdalmasan érinti bármilyen haditechnikai technológia Oroszország számára történő átadása"- emelte ki a főparancsnok.

A tenderrel kapcsolatban Viszockij aláhúzta azt a tényt, hogy Oroszország nem egyszerűen helikopter-hordozókat kíván vásárolni, hanem a gyártáshoz szükséges technológiát is. Szintén emlékeztetett arra, hogy jelenleg Oroszországban nem áll rendelkezésre megfelelő infrastruktúra ilyen hadihajó gyártásához.

A helikopterhordozó szükségességét alátámasztandó Viszockij elmondta, hogy

1595891168
ha az elmúlt évben, a grúziai konfliktus idején az orosz haditengerészet rendelkezett volna Mistral-osztályú hadihajóval, akkor a Fekete-tengeri Flotta 40 perc alatt képes lett volna végrehajtani feladatát és nem 26 óra alatt. Akkor Grúzia tengeri határán a Moszkva rakétás cirkáló, a Szmetlivij őrhajó, valamint támogató hajók sorakoztak fel. Akkor az orosz erők egy grúz hadihajót süllyesztettek el.

Korábban napvilágot látott az a hír, miszerint az orosz fél a francia Mistral-osztályú hadihajó mellett, komolyan érdeklődött a holland Rotterdam-osztályú helikopter-hordozó valamint a spanyol Navantia által gyártott hadihajók iránt.

1595891169
1595891169