Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszországon múlik a NATO sikere?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 17. 12:43

Sok NATO-küldetés sikere attól függ, milyen mértékben és minőségben vonják be azokba Oroszországot – vélte Dmitrij Rogozin, Oroszország NATO melletti képviselője a European Voice című brüsszeli hetilap legfrissebb számában megjelent írásában. A diplomata sajnálatát fejezte ki, hogy egyes NATO-tagok még mindig fenyegetést látnak Oroszországban.

A nagykövet szerint a védelmi szövetség az elmúlt két évtizedben identitászavarban szenvedett, kereste új helyét a világpolitikában. Ezt a krízist nem tudta megoldani sem a kelet-európai országok felvételével, sem belső reformjával, azaz új típusú feladatok létrehozásával.

Rogozin úgy vélte, a megoldás része lehet, ha a szövetség fokozza az együttműködést Moszkvával, illetve eurázsiai “megfelelőjével", a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetével (ODKB).

Megerősítette mindazonáltal azt is, hogy még ez utóbbi megvalósulása sem jelentené azt, hogy Oroszország felhagy Ukrajna és Grúzia NATO-tagságának ellenzésével.

A diplomata sajnálatát fejezte ki, hogy egyes NATO-tagok még mindig fenyegetést látnak Oroszországban, egyúttal pedig emlékeztetett arra, hogy Moszkva új biztonsági megállapodás megalkotására is javaslatot tett.

“Oroszországgal együtt egy közösen garantált biztonsági övezetet létrehozni … új életet lehelhetne a NATO átalakulási folyamatába" – fogalmazott a nagykövet.

CímkékNATO