Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orvlövészek elleni védelmet kapnak a francia VAB-ok Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / htka.hu |  2012. január 12. 12:44

Franciaország – mint az egyik olyan nemzet, amely elég komoly katonai erőt állomásoztat Afganisztánban – kiemelt fontosságúként kezeli a misszión lévő katonáinak védelmét.

A tálibok jelentette fenyegetés ellen már számos speciális módszert dolgoztak ki és vezettek be. Ezek egy része taktikai-stratégiai, többségük viszont technikai jellegű. Utóbbiak közül került ki az az újdonság is, amelyet nemrég vettek át a francia szárazföldi erők. A DGA (General Directorate for Armament – Védelmi Beszerzési Ügynökség) 80 készletet vett át a Renault vállalattól a SLATE-ből (Acoustic Sniper Localisation Systems – Akusztikus Mesterlövész Lokalizáló Rendszer).

Mint azt a neve is mutatja, az eszköz feladata, hogy felderítse az ellenséges orvlövészek pozícióját. A SLATE képes a lövés hangja alapján beazonosítani, hogy hol tartózkodik a lövész, mégpedig egészen nagy pontossággal. A rendszert a francia hadsereg Afganisztánban állomásozó valamennyi VAB páncélozott csapatszállító harcjárműve megkapja.

A SLATE-val felszerelt VAB-ok ezentúl lényegesen nagyobb biztonságban lesznek az orvlövészek, vagy kisebb-nagyobb út menti fegyveres csapatok támadásaitól. Ugyanez vonatkozik azokra a konvojokra is, amelyekben a páncélozott csapatszállítók terepjárókat, teherautókat kísérnek. A SLATE összeköttetésben áll a VAB toronygéppuskájának forgató mechanizmusával is, így a lövés érzékelésétől számított 10 másodpercen belül már készen állnak a válaszcsapásra. Ami ráadásul precíziós vezérlésű lesz, tehát a találati valószínűség nagyobb, mint ha egy katona állna a nehézfegyver mögött.

A SLATE képes érzékelni továbbá azt is, hogy a lövések milyen fegyverből érkeztek, tehát, hogy egy-két orvlövésszel, karabélyokkal felszerelt haramiacsapattal, vagy netán nehézgéppuskával állnak szemben. Ezeket az információkat a többi járművel és a központtal is megosztja, tehát mindenki viszonylag pontos helyzetképet kaphat az eseményekről, méghozzá gyorsan. A tűzvezetéshez egyébként a VAB-nak nem kell álló helyzetben lennie, ugyanis a SLATE mozgás közben is képes a célon tartani a géppuskát.

1595929865

Jobbra egy francia VAB, balra egy amerikai MRAP