Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életmentő kapcsolat

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. január 12. 11:38

A 21. századi hadviselés alapja a folyamatos légi támogatás jelenléte. Jó dolog, ha van vadászbombázó, de valahogy irányítani is kell őket – odalentről.

1595929864
Pontosan ez a feladata az előretolt légiirányítónak (Forward Air Controller, FAC, amerikai terminológiával Joint Terminal Air Controller, JTAC). Ő a földi szeme, füle és szája a légierőnek, legyen szó pilóták vezette harci repülőgépről, helikopterről vagy éppen távolról irányított repülőgépről. A cél: maximálisan pontos csapásmérés, minimális járulékos károkozással.

Réteges probléma

Ezt leírni persze roppant egyszerű, megoldani annál nehezebb. Főleg hadműveleti területen, ahol a gyors és pontos légi támogatás, vagy csak az „erők felmutatása" – mondjuk egy utánégőkkel alacsony repülésben áthúzó F–15E Srike Eagle-géppár, némi infracsapda-szórással – élet és halál kérdése lehet a földön harcoló katonák számára. Tapasztalat, szaktudás, helyismeret, kellő hidegvér és persze a 21. századhoz illő technikai felszereltség: így készül egy, Afganisztánban is korlátozás nélkül bevethető előretolt légiirányító. S persze gyakorlás, sok gyakorlás.

Az elmúlt 10–15 év alatt gyökeresen átalakult a katonai repülés világa, így a JTAC-ek munkája is. A legnagyobb változást a köznyelvben pilóta nélkülinek nevezett, valójában távolról irányított repülőgépek megjelenése és széles körű elterjedése jelenti.

A részleteket megtudhatja a Magyar Honvéd magazin január 13-án, pénteken megjelenő számából!