Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A forgószárny szélárnyékában

Szöveg: Lövei István százados |  2012. január 12. 13:50

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport tizenegyedik váltásánál a légi támogatás biztosítását egy repülő-hajózó beosztású légi hadműveleti tiszt, két előretolt repülésirányító tiszt – ők valamennyien az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományából érkeztek Afganisztánba –, valamint három, úgynevezett technikai adatszerző altiszt – akik az MH. 5. Bocskai István Lövészdandár 24-es Bornemissza Gergely felderítő-zászlóaljánál szolgálnak – látja el.

1595929865
A misszió sikeres végrehajtását a modern hadviselés fejlődésével kompatibilis technikai eszközök biztosítják, amelyek a jövőben újabb felszerelésekkel egészülnek majd ki.

A légi hadműveleti tiszt feladata az MH PRT parancsnoka által meghatározott, légi műveletekkel kapcsolatos utasítások végrehajtása, valamint a műveleti területen található Camp Pannonia leszállóhelyére érkező és az onnan távozó helikopterek le- és felszállásának biztosítása. A tiszt segítségével a légi szállítási kérelmek elkészítése és továbbítása, valamint a korlátozott légterek igénylése, a repülőeszközök térben és időben való elkülönítése hatékony együttműködés keretein belül valósul meg.

Az előretolt repülésirányító tisztek (Joint Terminal Attack Controller, JTAC) munkakörébe tartozik a közvetlen, valamint a helikopteres légi támogatások és a légi felderítések tervezése, igénylése és irányítása, illetve az úgynevezett Personnel Recovery-vel és a nem szervezetszerű szállítással kapcsolatos feladatok végrehajtása. A légi hadműveleti tiszttel együtt alkotják a PRT hadműveleti részlegéhez tartozó Harcászati Légi Irányító Csoportot (Tactical Air Control Party – TACP).

1595929866
A technikai adatszerző részleg által működtetett pilóta nélküli felderítő repülőgép – az úgynevezett UAV – közel két éve segíti a magyar katonák feladat-végrehajtását az afganisztáni hadszíntéren.

Az UAV kezelőszemélyzetének feladata a repülőeszközre szerelt kameráról élő képek továbbítása a PRT hadműveleti központjába. A képek analizálása lehetővé teszi a veszélyforrások felfedését a repülési útvonalon.

Az UAV alkalmazása folyamatos kapcsolattartást és koordinációt igényel a légi irányítás részéről, ezért a siker záloga az összehangolt és hatékony csapatmunka.

A távolabbi menetek alkalmával mindig kell JTAC-képességnek is lennie a járőr összetételében – hangzott el korábban dr. Ruszin Romulusz ezredes, a tizenegyedik váltás parancsnokának utasítása. Az előretolt repülésirányító tiszttel történő megerősítésre azért van nagy szükség, mert csak ők hivatottak arra, hogy tartsák a kapcsolatot a légi támogatással.

Fotó: Bártfai László őrnagy