Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai együttműködésről tárgyal Athénban az izraeli védelmi miniszter

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 12. 14:58

A katonai együttműködés további bővítésére tett ígéretet az izraeli védelmi miniszter a görög hivatali kollégájával január 10-én, kedden tartott athéni találkozón. „Elkötelezettek vagyunk a közös munka és a kapcsolatunk elmélyítése mellett” – hangsúlyozta Ehud Barak a Dimitrisz Avramopulosszal folytatott megbeszélés utáni sajtótájékoztatón.

A két ország között évtizedeken keresztül fagyos volt a viszony, de az utóbbi két évben fejlődésnek indultak a gazdasági és katonai kapcsolatok, így például a légierők közös gyakorlatozásokat tartottak, s a kormányzati tisztségviselők látogatásai megsokszorozódtak. Az olvadás egybeesik Izrael Törökországhoz – Görögország ősi riválisához – fűződő viszonyának romlásával.

A mostani athéni megbeszélésen Barak azt mondta, a két állam közötti kapcsolat „sohasem volt még ennyire szoros". Avramopulosz ugyanakkor aláhúzta: az Izraellel való együttműködés „senki ellen nem irányul". „Ellenkezőleg, ez az együttműködés az egész régió számára a gazdagság új forrásait teremtheti meg" – tette hozzá a görög védelmi miniszter.

Az izraeli védelmi tárca vezetője kétnapos athéni látogatása alkalmával megbeszélést folytat többek között Lukasz Papademosz görög kormányfővel és Karolosz Papuliasz köztársasági elnökkel is.

A súlyos adósságválsággal küzdő Görögország igyekszik minél több nemzetközi befektetőt vonzani az országba. Az utóbbi időben növekedésnek indult az idegenforgalomból komoly bevételt realizáló mediterrán államot felkereső izraeli turisták száma.