Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összecsapások Libanon északi részén

2008. május 13. 9:34

Összecsapások voltak hétfőn Libanon északi részén az ellenzéki síiták és a kormány támogatói között. Tripoli városában legalább egy ember meghalt a harcokban, annak ellenére, hogy a hadsereg megpróbálta helyreállítani a rendet. A hat napja kitört összecsapásoknak legalább 61 halottja van, és nagyjából kétszázan sebesültek meg.

A Libanon északi részén található Tripoli kikötővárosába vasárnap vonultak be a hadsereg egységei, de hétfőre még nem sikerült teljesen helyreállítani a rendet. Egy nappal korábban helyi síita szervezetek közölték, hogy tovább harcolnak a kormány követői ellen. Többen emiatt még mindig attól tartanak, hogy az egész országra kiterjedhetnek a harcok, újabb polgárháborúval fenyegetve a soknemzetiségű Libanont.

A libanoni hadsereg egységei hétfőn bevonultak a Bejrúttól dél-keletre található, keresztény drúzok lakta területre is, ahol egy nappal korábban 13 ember halt meg, és sokan kénytelenek voltak elmenekülni otthonaikból.

Közben az Arab Liga külügyminiszteri tanácsa bejelentette, hogy a szervezet főtitkára és a kuvaiti kormányfő vezetésével delegáció megy Bejrútba, hogy tárgyaljanak a kormányerőkkel és az ellenzéki síita mozgalom, a Hezbollah vezetőivel. A libanoni parlament elnökének irodája azt közölte, hogy a delegáció szerdán érkezik Bejrútba.

A libanoni fővárosban hétfőn már nyugodt volt a légkör, bár az iskolák, valamint az üzletek nagy része továbbra is zárva tartott, és az utakon is megmaradt több, korábban emelt barikád is. A repülőtérre vezető út már hat napja le van zárva, és a szíriai határ is csukva van.

Címkéklőtér