Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összecsapások Szanaában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 3. 10:30

Tizenöten meghaltak a kormányerők és egy törzsi vezető hívei közötti éjjeli összecsapásokban a jemeni fővárosban, Szanaában – közölték kórházi források június 2-án, csütörtökön. A halottak között van egy hétéves kislány, akit otthonában talált el egy gellert kapott golyó. Az utóbbi két napban 62-en vesztették életüket a szanaai összecsapásokban.

A SABA hivatalos jemeni hírügynökség szerint a kormányerők több épületet visszavettek a felkelőktől. Ugyanakkor a harcok miatt ideiglenesen lezárták a fővárosi repülőteret, és több járatot a déli Ádenbe tereltek – közölték repülőtéri források. Az elnök hívei és a törzsi harcosok közötti összecsapások központja, az al-Haszaba negyed valamivel több mint tíz kilométerre található a repülőtértől.

Eközben több ezer felkelő vonul Szanaa felé, hogy segédkezet nyújtsanak szorult helyzetben lévő vezetőjüknek, Szádek al-Ahmar sejknek. A törzsi harcosok Szanaától 15 kilométerre északra egy úttorlasznál összecsapásba keveredtek Ali Abdalláh Száleh elnök erőivel. Áldozatokról egyelőre nem érkezett hír.

A szerdai volt a harmadik éjjel, hogy harcok zajlottak a befolyásos hásid törzsi szövetséget vezető Ahmar és Száleh emberei között. Csak szerdán 47-en haltak meg a fővárosi összecsapásokban.

A Szanaától 270 kilométerrel délre található Taizzban ezalatt az elnöki palota és a köztársasági gárda tábora körül zajlottak harcok: a katonák a 33 éve hatalmon lévő Száleh távozását követelő tüntetőkre lőttek. Vasárnap óta ötvennél több tiltakozót öltek meg Taizzban. A több hete zajló jemeni tüntetések május 23-án vettek véres fordulatot.