Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összefogás a balkáni drogkereskedelem ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. február 13. 6:50

Még szorosabb bűnüldözői együttműködést ígértek hat jugoszláv utódállam belügyi és rendőrségi vezetői pénteken Zágrábban tartott regionális értekezletükön, többek között a Balkánon húzódó kábítószer-útvonalak felszámolása érdekében. Az Afganisztánból Nyugat-Európába tartó heroinszállítmányok 80 százaléka a Balkánon halad keresztül.

A rendezvényen a vendéglátó Horvátország mellett Szlovénia, Szerbia, Bosznia és Hercegovina, Macedónia és Montenegró képviseltette magát belügyminiszterével, államtitkárával vagy rendőrségének vezetőjével.

A résztvevők nyilatkozatot írtak alá a bűnüldözői együttműködés szorosabbá tételéről, többek között a határokon átnyúló szervezett bűnözés elleni közös küzdelem erősítéséről. Támogatták közös nyomozócsoportok létrehozását, a szakértők együttműködését, a bűnüldöző szervek tapasztalat- és információcseréjét is.

A hat utódállam fokozza közös erőfeszítéseit az úgynevezett balkáni kábítószer-útvonalak felszámolása érdekében. Egyes becslések szerint az Afganisztánból Nyugat-Európába tartó heroinszállítmányok 80 százaléka a Balkánon halad keresztül. Ivica Dacic szerb belügyminiszter a tanácskozást követő sajtóértekezleten megjegyezte, hogy a balkáni térségben egyre többen kapcsolódnak be a Dél-Amerikából Európába irányuló kokaincsempészetbe is. Dacic szerint a balkáni alvilág az ember- és fegyvercsempészetben, a lopott autók csempészésében, a pénz- és bankkártya-hamisításban is érdekelt.

Az eddigi regionális együttműködés legnagyobb sikerének Tomislav Karamarko horvát belügyminiszter a horvát és a szerb rendőrségnek egy meggyilkolt horvát újságíró, Ivo Pukanic ügyében tanúsított együttműködését nevezte.

A jugoszláv utódállamok közül Szlovénia 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, a többiek pedig szeretnék követni a példáját. Brüsszel ehhez azonban feltételül szabja a kilencvenes években ugrásszerűen megerősödött szervezett bűnözés és korrupció elleni küzdelmet.