Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összefogott a szíriai ellenzék

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 19. 21:12

Szíriai ellenzékiek Nemzeti Tanácsot alapítottak a damaszkuszi rendszer megbuktatására – jelentette be június 19-én az ellenzékiek egyik csoportja a szíriai-török határ közelében tartott sajtótájékoztatón. Az ellenzékiek felszólítanak minden szíriai várost és tartományt az együttműködésre, hogy megvalósítsák a rendszer megbuktatásának és vezetői bíróság elé állításának legitim célját.

A csoport szóvivője, Dzsamíl Szaib elmondta: a Nemzeti Tanács, amelynek tagjai ismert ellenzékiek, valamennyi közösséget, a Szírián belüli és az országon kívüli nemzeti politikai erők képviselőit tömöríti. A tagok között van a június eleje óta a törökországi Anatóliában tartózkodó ellenzékiekkel szolidáris Abdalláh Trad Muláhim, Mámún el-Homszi, Háded al-Halaf sejk, Haiszam el-Maleh, Szuhair al-Atászi és Áref Dalila. A három utóbbi ellenzéki Szíriában tartózkodik.

A tanács célja, hogy összefogja az ellenzéki erőket a forradalom támogatására, és megértesse magát a nemzetközi szervezetekkel. Szíriában március közepén tört ki a damaszkuszi rezsim megdöntését követelő népmozgalom. Líbiában a felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsot alakítottak, amelyet több ország elismert legitim tárgyalópartnernek.