Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összehangolt rajtaütés keretében fogták el a terroristákat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 10. 7:16

A török rendőrség 28 embert tartóztatott le pénteken, akiket az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel való kapcsolattartással gyanúsítanak. 15 embert Isztambulban fogtak el, a többieket pedig a déli Gazientep, a keleti Malatya és a Földközi-tengerrel határos Antalya tartományokban vették őrizetbe.

A Gazientep tartományban elfogott öt ember közül hármat korábban többször látták afganisztáni al-Kaida kiképzőtáborokban – közölte egy török hírügynökség.

A rendőrök egy fegyvert és több CD-t is lefoglaltak a helyszínen: ez utóbbiakon a kiképzőtáborokban készített képek találhatóak. A gyanúsítottakat azzal vádolják, hogy harcosokat toboroztak a terrorhálózat számára.

A 2003. novemberi isztambuli öngyilkos merényletek óta a török rendőrök rendszeresen tartanak razziákat al-Kaida kapcsolatokkal gyanúsított személyek ellen.

A 2003-as merényleteket két zsinagóga, illetve egy bank és a brit konzulátus ellen követték el, a robbanásokban 63 ember halt meg, köztük a brit konzul is. A támadásokért az al-Kaida egyik csoportját tették felelőssé, s később, 2007-ben egy török bíróság hét embert életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt. Köztük volt egy szír férfi, akit azzal vádoltak, hogy ő finanszírozta és irányította a merényleteket.

CímkékAfganisztán