Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összehangolt segítség Haitinek

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 27. 9:11

Hatékonyabbá válik a segítségnyújtás Haitin, miután kedden megkezdte működését a közös műveleti központ, amely összehangolja a humanitárius ügynökségek, a békefenntartók és az amerikai katonaság tevékenységét a földrengés következményeinek felszámolásában – jelentette be Genfben az ENSZ humanitárius segélynyújtást koordináló hivatala.

Az iroda szóvivője, Elisabeth Byrs ugyanakkor árnyalta is az elért haladás mértékét, amikor emlékeztetett, hogy “rengeteg még a tennivaló", és ez “egy olyan katasztrófahelyzet, amelyet rendkívül nehéz kezelni". Jelenleg a főváros, Port-au-Prince kikötői létesítményei 40 százalékos teljesítménnyel működnek, és folyamatosan 800-1000 repülőgép vár arra, hogy leszállási engedélyt kapjon a fővárosban.

Sürgős szükség van 200 ezer családi méretű sátorra, de csak 40 ezer van az országban vagy érkezőben. Az esős, viharos évszak áprilisban kezdődik.

René Preval haiti elnök 36 millió adag, azonnal fogyasztható élelmiszert kért a következő hetekre, de az Élelmezési Világprogram jelenleg csak napi 100 ezer adagot tud nyújtani.Az Egészségügyi Világszervezet arról adott tájékoztatást, hogy a végtagok amputálása ma is az egyik legközönségesebb orvosi beavatkozás Haitin napi 30-100 operációval, ezért nagy szükség van utógondozókra, rehabilitációs szakemberekre.

 

Bécsben nyilvánosságra hozták, hogy az osztrákok közel hétmillió eurót adományoztak a helyreállításra. A 6,9 millió euróból 1,3 millió az osztrák közszolgálati rádió és televízió (ORF) hétfői akcióján gyűlt össze. Az akciónap alatt a képernyőről vezető osztrák személyiségek, köztük Heinz Fischer államfő és Werner Faymann kormányfő buzdították adakozásra a nézőket. A műsorokat, köztük a jótékonysági estet összesen 3,1 millióan követték figyelemmel, vagyis a tévénéző lakosság 44 százaléka. Az osztrák kormány előbb 800 ezer eurós gyorssegéllyel segített a rászorulókon, majd kedden újabb kétmillió eurót szabadítottak fel az újjáépítés támogatására.

A szigeten kedden kora reggel is voltak jól érezhető utórezgések. Az egyik öt óra, a másik hat óra körül. Az utóbbit 4,4-es fokozatúnak mérték az amerikai geofizikai intézetben. Ezek a földmozgások rettegésben tartják a lakosságot. “Nem lehet hozzászokni a rengésekhez. Minden földmozgás ugyanúgy szorongást kelt, és mindenki fél" – mondták.

Washingtonban közben bejelentették, hogy az Egyesült Államok az igénytől függően 3-6 hónapon belül elkezdheti kivonni katonáit Haitiról. Ez egyelőre becslés, és “amíg szükség lesz rájuk, maradnak" – mondta a vezérkar szóvivője.