Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összehangolt támadás hét határőrposzt ellen Pakisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 29. 7:04

Afganisztán felől érkező tálib fegyveres osztagok intéztek támadást augusztus 27-én, szombaton hét pakisztáni határőrposzt ellen, a félkatonai határőrség és a rendőrség legalább 25 tagját megölve – közölte a pakisztáni hadsereg.

A közlemény szerint 200-300, Afganisztánból behatoló „terrorista" támadta meg a hajnali órákban a Csitrál körzeti határőrposztokat az ország északnyugati szélén. Az ott lévő biztonsági alakulatok szembeszálltak a támadókkal, és „megöltek húsz terroristát" – tette hozzá a hadsereg, amely általában a tálib lázadókkal és az al-Kaida terrorszervezettel kapcsolatban álló fegyvereseket emlegeti terroristákként.

Nizam Hán, a helyi rendőrség egyik tisztje szerint ugyanakkor 38 katona és rendőr esett el, s a támadók közül csak kilencet sikerült megölni.

A harcok még délután is folytak, miután a hadsereg erősítést vezényelt a körzetbe. A félkatonai erők egyik tagja, Abdul Ghani szerint a fegyveresek harc közben Allahot és a dzsihádot (az iszlamisták szent háborúját) éltették.

A festői hegyi körzetet eddig csak elvétve érintették fegyveres erőszakcselekmények, s a vidék népszerű célpontja a perzselő nyár elől menedéket kereső külföldieknek és pakisztániaknak.

A szombati támadásért a hadsereg a pakisztáni tálibokat és afganisztán szövetségeseiket tette felelőssé, azt hangoztatva, hogy a tálibok a Csitrál körzettel szomszédos afganisztáni Nurisztán és Kunar tartományokban húzták meg magukat a pakisztáni hadműveletek elől, s ezt azért tehették meg, mert az Afganisztánban harcoló amerikai haderő az elmúlt években szinte teljesen kivonult ebből a két tartományból.

Iszlámábád az utóbbi időszakban rendszeresen azzal vádolja az afgán haderőt és a NATO vezette szövetséges csapatokat, hogy nem tesznek eleget a hasonló, határon átnyúló támadások megfékezéséért.

A kelet-afganisztáni határrendőrség helyettes parancsnoka viszont cáfolta, hogy a nagyszabású szombati támadás afgán területről indult volna ki, azt hangoztatva, hogy embereik semmiféle mozgást nem észleltek a szóban forgó határszakasz afganisztáni oldalán.