Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összevont felkészítés az ezred kiképzői számára

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2011. május 1. 9:17

Két napos továbbképzésen vettek részt a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred kiképzői Csopakon a napokban. A csoportfoglalkozások célja  a kiképzés tervezése és a feladatok végrehajtása közben felmerülő aktuális problémák feltárása volt. A csapat összekovácsolódását a délutáni sportolás is segítette.

A továbbképzésre érkező huszonhárom győri kiképzőt április 26-án délelőtt Könczöl Ferenc alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese köszöntötte.

Az első napon Dede Gyula századosé volt a főszerep, aki a Magyar Honvédségnél, illetve az ezrednél működő tapasztalat-feldolgozó rendszerrel, annak működésével ismertette meg a hallgatóságot. A tiszt, mint az ezred tapasztalat-feldolgozó kapcsolattartója, részletes tájékoztatást adott magáról a folyamatról.

Az elméleti ismeretek elsajátítása után a rakétaezred katonái csoportfoglalkozások során mélyíthették el ismereteiket: miként juthatnak el egy megfigyelésből feltárt probléma megoldási lehetőségeihez, valamint a javító folyamat kidolgozásához és kivitelezéséhez. 

A továbbképzés második napján az előadások sorát Szabó Szilárd százados nyitotta meg, aki a robbantási foglalkozások tervezésével, szervezésével, végrehajtásával kapcsolatos tudnivalókat osztotta meg a résztvevőkkel.

Ezt követően környezetvédelmi témákról esett szó. Török Adrienn főhadnagy arról adott tájékoztatást, hogy melyek azok a védett növényi és állatfajok, amelyek fellelhetőek az ezred gyakorló- és lőterein, illetve megóvásukkal kapcsolatban milyen rendelkezéseknek kell megfelelni.

Ezt követően valamennyi jelenlévő kiképző tiszt és tiszthelyettes arról számolt be, hogy miként ítéli meg saját alegysége felkészültségét.

A rendezvény két, közérdeklődésre számot tartó előadással zárult. Elsőként az ezred néhány hete műveleti területről visszatért hadműveleti tisztje számolt be afganisztáni missziós élményeiről, majd Matusz Márk hadnagy, az alakulat pszichológusa a motiváció, az ösztönzés fogalmi világába avatta be a továbbképzés hallgatóságát.

A helyőrségen és laktanyán kívüli felkészítéseknek és továbbképzéseknek nem titkolt célja a csapatépítés és az összekovácsolás. Természetesen így volt ez a Csopakon is. Az első napi előadások után a résztvevők sporttal vezették le az egész napi szellemi fáradtságot. Volt, aki a futást, vagy az asztaliteniszt részesítette előnyben, a többség azonban kerékpárra pattanva csodálta meg a tavaszi Balatont és a tópartot.

Fotó: A szerző felvételei