Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ostffyasszonyfán emlékeztek az elhunyt hadifoglyokra

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2011. november 3. 16:50

Az Osztrák−Magyar Monarchia egyik legnagyobb első világháborús hadifogolytábora volt az ostffyasszonyfai. Az ötvenezer fő befogadására alkalmas táborban megközelítőleg százötvenezer hadifogoly fordult meg a működés négy éve alatt; többek közt orosz, olasz, román, francia, szerb katonák, akik közül tízezren soha nem térhettek haza, a tábor temetőjében helyezték őket örök nyugalomra.

 
1595926853
 Az ezred nevében Könczöl alezredes koszorúzott

Az egykori fogolytábor helyét ma már erdő borítja, emlékét már csak az egykori temető őrzi. A második világháború befejezése óta minden évben katonai tiszteletadással kísért ökumenikus gyászszertartáson vehetnek részt itt az emlékezők.

Idén a november 2-án, szerdán megrendezett halottak napi megemlékezésen dr. Andor Ferenc a Hadifogoly-temető és Hadisírgondozó Egyesület képviselőjeként köszöntötte a vendégeket, majd ünnepi szentmise következett, amit Bíró László katolikus tábori püspök celebrált.

„Hit, imádság és bocsánat. A néma sírok üzenetét ma is halljuk. Fontos az emlékezés kultúrája egy olyan korban, ahol leginkább a pillanattal foglalkozunk, a múlttal pedig alig. Az emlékezés önmagában semmit nem jelent, ha nem vezet tanulsághoz" – hangzott el a szentbeszédben.

A szentmisét követően Obrecsán Mihály nyugállományú ezredes, a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület titkára mondott beszédet. Az emlékező szavak után a jelenlévők elhelyezték a kegyelet virágait. Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred nevében Könczöl Ferenc alezredes, parancsnokhelyettes koszorúzott.