Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ősz szakállú a gyerekek között

Szöveg: Juhász László százados |  2010. december 6. 13:29

Szent Miklós, a kisázsiai Myra szent püspöke, a legenda szerint egy éjjel három szegény lány ablakába három zacskó aranyat tett, hogy megszabadítsa őket a szegénységtől, és tisztességesen férjhez mehessenek. Ezzel megmentette a lányok becsületét. Innen ered az a szokás, hogy december 6-án a gyerekek szépen kitisztított cipőjüket az ablakba állítják ajándék reményében.

A meteorológusok ígértek havat, de abból sajnos az Alföldre nem jutott. Ez viszont nem jelenthetett akadályt egy valódi Télapónak, aki a repülő rénszarvas szánján megérkezett Szentesre, hogy az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél szolgáló katonák gyermekeihez eljuttassa a várva várt mikuláscsomagokat.

1595910959
A Hegedűs László Helyőrségi klubban péntek délután minden irányból érkeztek a gyerekek az anyukákkal, apukákkal. Az ünnepség hangulatához méltóan feldíszített terembe lépve, a gyermekeket azonnal átjárta a várakozás öröme. Fenyőágak, mikulás díszek, gyertyák, a teremben elhelyezett hatalmas bordó bársonyfotel, mind azt sugallta, ide fontos vendég fog érkezni.

A hosszúnak tűnő várakozás ideje alatt a gyerekek festhettek, vagy éppen fenyődíszeket, asztali dekorációkat készíthettek.
A lelkes munkát egyszer csak egy erőteljes hangja törte meg. A gong jelezte a műsor kezdetét. A gyerekek gyorsan elhelyezkedtek, és nagy izgalommal várták mi következik. A Csipike csoport hangulatos műsorral szórakoztatta a kis közönségét. Hegedültek, furulyáztak, mesét mondtak, és mindezekbe bevonták a bátrabb gyerekeket, akik örömmel énekeltek, meneteltek velük együtt.

1595910959
Amikor kellően felfokozott volt a hangulat, halk nesz hallatszott a termen kívülről. És ekkor belépett az ajtón a hosszú botjával, a fehér szakállával, a piros ruhájában a várva várt Télapó. A gyerekek nagy örömmel köszöntötték, és énekeltek neki.

A Télapó név szerint szólította az ajándékozottakat. Volt, aki félszegen, volt, aki nagyon bátran szaladt az ősz szakállúhoz.

Egy piros csomagot és egy szép könyvet vehetett át minden apróság. Természetesen sokan azonnal nekiláttak a csomag kibontásának is. Örömmel dúskáltak a szaloncukrok, csokoládék, gyümölcsök között. Sokan mondták a mellettük ülőnek: „megérte idén is jónak lenni, mert meghálálta a Télapó!"

1595910960
 

Fotó: a szerző felvételei