Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Őszi fesztivál a Várban

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. október 13. 11:00

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretén belül az idén is látványos programokkal, új látnivalókkal várja a látogatókat. Október elejétől november közepéig hadtörténeti, múzeumpedagógiai, kézműves-foglalkozásokkal, fegyvertörténeti, műszaki bemutatókkal, játékos vetélkedőkkel, előadásokkal és hagyományőrző rendezvényekkel fogadják a vendégeket. Hogy miként, abba tekintettünk bele október 12-én, szerda délelőtt.

1595925940
Bajáki Bernadett, a HM HIM múzeumpedagógiai osztályvezető-helyettese éppen egy vidéki általános iskolásokból álló csoportot és kísérőiket kalauzolja végig a kiállítótermeken. Az „idegenvezetőt" a gyerekek számos kérdéssel ostromolják a képek, a kiállított tárgyak és a történelmi relikviák előtt állva.

A legnagyobb sikere azonban kétségkívül a középkori „páncélingnek", a hozzá tartozó sisaknak és a kardnak van. Főleg, hogy ezeket fel is lehet ölteni, kézbe lehet venni. Némelyik vékonyabb testalkatú felső tagozatos diák rogyadozik ugyan a majdnem 14 kilós sodronying alatt, de azért kevesen hagyják ki a rendkívüli „divatbemutatót"…

„Két hete zajlanak a különböző programok, és állíthatom, hogy még a tavalyinál is nagyobb érdeklődés tapasztalható" – mondja Bajáki Bernadett.

„Intézményünk idén negyedik alkalommal vesz részt a múzeumok hathetes fesztiválján, amelyre a 35 nap alatt összesen 52 programmal várjuk az érdeklődőket, elsősorban általános és középiskolásokat, egyetemi, főiskolai hallgatókat, de családokat és egyéni résztvevőket is" – teszi hozzá.

1595925940
Mint megtudjuk, azért különösen kedveltek ezek a rendezvények, mert a látogatók a programok során – mint láthattuk is – kézbe vehetik, kipróbálhatják, felölthetik a különböző fegyvereket, eszközöket, öltözeteket. Készíthetnek különféle használati tárgyakat, festhetnek, előadásokat hallgathatnak, bepillantást nyerhetnek a gyűjteményekbe, azaz minden korosztály – óvodáskorútól a nyugdíjasig – talál magának való programot.

„Idén is nagyon népszerűek a hétvégenként megrendezendő Családi Napjaink" – mondja az osztályvezető-helyettes, hozzátéve: „Ezen interaktív tárlatvezetések mellett kézműves-foglalkozások, vetélkedők, versenyek színesítik vasárnaponként az érkező budapesti és vidéki családok programját. Célunk, hogy a négyéves gyermek mellett a középiskolás testvére és a szülők, netán nagyszülők is találjanak nekik tetsző érdekességet, elfoglaltságot."

Bajáki Bernadett különösen örvendetesnek tartja azt, hogy újabban főleg 15–16 éves középiskolás fiúk, lányok érkeznek nagy csoportokban, akik a múzeumlátogatás eme formáját tanulással, ismeretbővítéssel egybekötött szórakozásnak tekintik.

1595925940
Alighanem így vannak ezzel a mostani látogatók, az őrbottyáni Kvassay Jenő Általános Iskola hatodik osztályos tanulói is, akik  a múzeumlátogatás után éppen tízóraiszünetet tartanak a HIM díszudvarán. Osztályfőnökük, Gerlei Istvánné magyar–történelem szakos tanár szívesen válaszol kérdéseinkre.

„Negyedik alkalommal hozok ide osztályt, velük most vagyok itt először, s ahogy látja, nagyon élvezik a programot. De nemcsak ők, a 23 tanulóval kilenc felnőtt kísérő – pedagógusok, hozzátartozók – is jött, és nekik is nagyon tetszettek a látottak, hallottak" – meséli.

A kérdésre, hogy lesz-e a mai múzeumlátogatásból dolgozatírás is, az osztályfőnök elmondja, hogy az ilyen jellegű osztálykirándulások után feladatlapot töltenek ki a tanulók, de ezt nem osztályozzák: inkább csak arra kíváncsiak a tanárok, hogy mit és mennyit hasznosítanak diákjaik a programból.

Bajáki Bernadett búcsúzóul még meginvitál minket, hogy vegyünk részt a délutáni hasonló eseményen, amelyre budapesti iskolásokat várnak…

Fotó: Dévényi Veronika